Monday, 24 December 2012

24-12-2012 Kolej Emosi

assalamualaikum..

pergh3..nampak x..nampak x..nampak x ai punye blog dah macam pusat pelupusan ,,hik3...penuh dengan 'bahan' pelupusan..:P

alhamdulillah..Allah beri aku kesempatan untuk berkongsi 1 2 3 perkara..

grad sudah..ambil skrol sudah..
skang satu perkara yang menyakitkan kepala..cari kerja..huk3..
beberapa perkara buat aku jadi macam ni..
yeah yeah..aku tak patut salahkan keadaan..
memang sume ni salah aku.. (=..

pejam celik aku dah kerja kat sini hampir 2 bulan..
emm..apa yang aku belajar bolehlah dipraktikkan kat sini.tapi ada beberapa bernda yang aku tak pernah buat dalam hidup @ tak tahu aku buat..
masyaAllah..aku bersyukur..
ada sebab kenapa Allah berikan ku keadaan cmni...

leh aku kongsi? kalau xleh pun nak jugak..hik2..

1- DIP

dalam dua shift aku bekerja..kadang malam..kadang pagi..dah selalu sangat buat DIPPING..yakni menyukat minyak..sukat minyak bukan senang2 je..lupa..aku keje kat Universiti Petronas Ijok..hahaha..stesen petronas daaa...kat sana ada 4 tangki...3 petrol 1 diesel..sukat pakai besi panjang yang ad bacaan..memang tangan selalu bergelumang dgn diesel/ petrol..udah bese,,mata kene tajam utk baca meternye..

2- METER

meter minyak ni kene amik kat setiap pam..kat sini ada 16 pam..so ape lagi, g pusing2 sana baca meter bacaan setiap pam..setiap kali close shift kene buat,..

3- RECEIVING

banyak jenis receiving nih..barang, minyak, air dan lain2..aku pernah buat terima minyak...lori minyak besar sampai..sorang kene naik lori tuh utk buka penutup minyak tuh..kene cek..aku pernah naik 3 kali..mula tu orang kata gayat sebab tinggi...aku naik alhamdulillah xde apa..allah mudahkan urusanku..
pas minyak habis diisi dlm tangki, kene masukkan data dalam komputer..kuantiti minyak, harga minyak..

4- KESABARAN

woha..ni memang..bukan kesabaran dengan CSTOMER ALWAYS RIGHT je..tapi dengan staf sendiri..
masyaAllah..Alhamdulillah..sume baik kat sana,aku sygkan mereka kerana Allah..sorang xde sorang akan backup yang lain..


*****

solat asar:

Budak 1: akak, kite jemaah nak arini..
aku: eh..leh..best2..jum surau..

di surau..

Budak: akak imam ek..kite kat blakang akak..
aku: okeh..qamat tau..
 errr...

tibe2 budak tu takbiratul ihram sblm aku..ekk....aku pun pandang pelik..terdetik dalam hati nak tegur die..tapi macam xpatut..
ok..aku pn terus solat..

habis salam..

AKU: err..dik..kate jemaah..kenapa solat tbe2..huhuh..
budak: eh..kite jemaah lah tadi..solat same2 tu kan jemaah..
AKU: alamak dik..bukan syg..jemaah tu ade imamnye ade makmumnya......

selepas habis terang aku tahu aku beritahu dia..kami pun bersalam..
 BUDAK: maaf kak...kite xtau.,kite selalu buat cmtu dgn kwn2 kite kat asrama..



mungkin tiada yang beritahu...maka tak tahu,,,silap aku juga..aku tak tanya dulu..

betullah orang cakap..kita tak patut mengandaikan sume orang tahu pasal sesuatu..sedangkan aku sendiri banyk yang tak tahunya..

banyak kenangan menarik kat sana..
berdakwah memang susah ..tapi aku kene cuba..
kerana dakwah bukan hanya utk yang belum mengetahui, tp juga buat yang dah tahu tapi alpa..

insyaAllah..aku akan cuba sumbangkan sesuatu kepada Islam kat sini..walaupun hati aku meronta utk ke 'sana' bersama-sama sahabat2 aku..





tqah nak kawen dah!!! yeay!!!!!


WORDOFTHEDAY: DAKWAH.RINDU.SAHABAT

diluar terlakarnya pelangi redhaNya..
disini masih mengharap gerimis kasihMu..

3 comments:

Anonymous said...

sukenya bace blog awak...
kite ni peminat no.1,2,3,4...
hehehe...
yg pasal sukat minyat tu awak kena hati2 siket tau...
yela,main dgn minyak kan bahaya...
huhuhuhu...
yg pasal solat jemaah tu agak terkejut jgk budak tu boleh tersalah tafsir maksudnya...
tp alhamdulillah awak dah perbetolkan...
teringin sgt nj jmpe awak...
knl dgn empunya blog ni...
sy akan selalu doakn awk...
peace....
=..=

TINTA GERIMIS said...

mmg awak bace sume post sy ke.. ^^
trima ksh..skdr berkongsi tlisan..
ye..insyaAllah..risikonya tnggi sbb ada gas yg akn kua..

trngn jmpe sy? huhu..insyaAllah ade rezki nnti ye..trima ksh ye..doakan sy...^^

Anonymous said...

mmg bace semua setakat ni...
ilmu kalau dikongsi lebih bermanfaat kan...
bile la agaknya de rezeki nk jmpe kan...
-peace-
=..=