Thursday, 29 September 2011

30-09-2011 2.38am POTTer..


salamun alaik..

hai to gadis yang comel macm saya...dan bye u guys sume..ahha
(guro je lah..takkan tu pn nak majuk derrr)..ahahha


*emm..wondering..y im using too much husband wife pic here*..ahha


aku skang brda dblik..
xmcm smlm..
berkubang kat blik UKP smpai 11.30am..
wahh..serius mata aku tahan gile kan..
stelkan urusan pnggkutan dan teknikal..
perghh..
mcm nak tercabut anak mata dengan kornea nihh..
sok trip aku lak p ledang...lau xsilap insyaallah jam 8pm sok..
sbb sok pg ade klas WM...
xleh skip lahkan..
ahaha..
sat g ade ag trip nak p KTSN..
jam 3am nni..
:)

TOO MUCH PEOPLE ASK ME..Y IM LIKE TO DO PROGRAM WHICH REALLY TIRED ME UP..
TOO CLISCHE QUESTION..BUT RANDOM ANSWERS WHICH I PREFER TO GIVE..

1- SATISFACTION= yang mana bukan sume org leh dapat..mksd ak kat sni adalah..kdg2 dlm 5 bnda yang kite wat stiap hr..hanya 1 bnda yang mmpu buat kita trsenyum lega dan puas..
tulah kepuasan dlm melakukan ssuatu..
kdg kala bnda tu sgt3 memenatkan kita..tapi akhirny ada satu prasaan nano dlm sudut 359 darjah dlm hati kita...(kire pling hjung lah)..
dan bukan smua org yang akan dpt...besenye akan dpt lau buat dgn ikhlas dan brsngguh2..
aku pn ade je prog lepas y rasa nak balik n seriusli aku xberkenan..:_(

2- PENGURUSAN MASA= ok.fine.ni bukan satu alasan y kukuh..tp banyak y aku blajaq pasai ni..buat prog tgh2 kelas dan dekat degan exam..ok sbnrnye jenis paling pantang org y bg alasan KELAS< EXAM< ASSIGNMENT dan bla..bla..bla...
guys..kamon lah...kite sume brda dlm thap y sama which is student kan..so..sume org ade ms 24jam..xde lebih yang kurang..
so..what wrong u just take 3 days in ur one year to do something where u can learn something/twothing informally..

3- TERTEKAN (ni u aku lah..tak tntu bg sume org)= ok..aku ni pernah je buat eksprimen..masa tahun 1 sem 1 dlu..aku gile bapak aktif kat kolej..skit2 pngrh protokol..mmg aku rs mcm xbalik umah lngsg dlm 6 bulan tu..tp aku dpt pointer yang ok..then aku try sem ii aku xinvolve kan diri dengan apa2 prog konon nak study lah kan..but from there..pointer aku jatuh mendadak..ok..nmpknye ak mmg kene study dlm tertekan..
(tp satu prasaan y mnarik tau tu)..:_)


ok lh..da ngntok..
slmt bertahajjud sume..(^_^,)/..
bai..
doakan ku punye prog sok berjaya isyaAllah~


WORDOFTHEDAY:PROG.LETIH.BAI

diluar terlakarnya gerimis redha-Nya..
disini masih mengharap gerimis kasih-Nya


-bib hamba Allah-



Tuesday, 27 September 2011

28-09-2011 LEBUR




SALAM..
hai untuk gadis yang baik hati dan lelaki yang jarang baik hati juga..ahahah..
ok.prejudis disana.

rasa mcm nak menulis je tanpa henti SEBAB aku xtau knapa aku mcm ni..:)

tadi aku g pusanika a.k.a unit kebjikan pelajar..
knci pjbt dengan aku..
ada yang nk smbung kerjaa..
mmg bdn ak rasa agak penat..
aku cuba gagahkan juga...pastu lak budak pmpuan sorg je wat keje..
mcm xbahaya lak kan aku nak bio kan je..:)

then masa balik aku rs mcm ntah knapa sunyi sgt..
punyalah lambt aku jalan balik..
walhal xde org yang llu lalang kt blakang uo tu..
emm..
sempat menyinggahkan diri di gelanggang bola keranjang uo..
duduk kat situ sorang2 dan berfikir..
emm..kosong~~

fikir ag..
~kosonggg~ ''=_='',|||

nauzubillah~jauhkanlah aku dr sifat sunyi dan resah..

aku gerak trus ke surau..
br tenang ht aku..
aku xfaham ap yang sedang mengganggu aku skang ni..
adakah sbb aku tertekan atau ada bnda lain..

(seriusly m need to eat medicine..batuk smakin truk bukanlah ptanda baik bagiku.. "=_='||| )


kenapa mimpi pada subuh itu semakin menganggu aku..~
ya Allah..
aku tidak mahu..tergelincir dari layar hidupku..
jauhkanlah permainan syaitan dari hidupku..
cukuplah apa yang aku rasai..
andai kata Kau telah tuliskan sesuatu lembaran baru buatku..
aku redha..daN aku bersyukur..
Hidup Untuk Bersyukur..

jauhkanlah dariku..
:(


WORDOFTHEDAY:MEREPEK.MIMPI.RESAH




diluar terlakarnya pelangi redha-Nya..
disini masih mengharap gerimis kasih-Nya..


-bib hamba Allah-

Monday, 26 September 2011

27-09-2011 HOT~


DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA MENGASIHANI..


SALAM..
hahahha..jam dah menunjukkan 1.54 am...emm..jap..ok skang 1.55 am..ahaha

sebenarnya...
aku baru habiskan kerja saki baki untuk program khdmat komuniti kat ledang tu.:)
masyaAllah..penat..tapi InsyaAllah aku akan buat yang terbaik..
kerja sebagai s/u memang memeningkan..tapi..tulah..nama pun blajaq..:)

di keheningan malam ni..teringin nak kongsi sesuatu duatu and tigatu dengan hangpa kalian..ahaha
sambil2 denga lagu " JIKA TERAKHIR BUATKU ' DARIPADA saujana nih..ahhaa

emm..

SOLAT MALAM..

ha..?solat malam..abih isya' tu bukan solat malam ke..?

ahaha..memanglah geng..
haishh...
maksd ku solat sunat tgh2 malam..
atenye bukan ke Allah bg siang untuk kite kerja cr rezeki (y halal) n malam u berehat,..??

haa..
nilah pemikiRan insan skang..(termasuk aku)..sume nak senang,,
walhal slat malam ni punye lah snang..tp susah nak wat..:P
punyelah banyak Syaitan Buncet duk atas mata tu..ahahah


sdangkan Rasulullah S.A.W pun ajak saudara Bilal cenggini..
" mari kita berehat dengan solat wahai Bilal".
(ni yang aku pernah baca)..:)
so apa mksdnya...??
sesungguhnya solat ini adalah sebaik2 cara berehat..termasuk hati dan jasmani..
ok.fine.ada yang msh beranggap TIDOQ is the best way..kan kan kan..?~

Jika dikaji dari sudut saintifik pula, otak kita mempunyai beberapa gelombang; alpha, beta, theta dan delta. Paras alpha merupakan paras seseorang dapat berhubung dengan minda bawah sedar dengan aktif. Aktiviti minda pada ketika ini dalam keadaan tenang, santai dan rehat. Frekuensi otak pada paras alpha pula berada dalam lingkugan 7 hingga 14 kitaran persaat. Singkat bukan? Tapi, paras alpha boleh dicapai dengan menurunkan secara sengaja frekuensi otak ke tahap yang lebih rendah. Rahsianya ialah dengan qiamullail. Itu hanya dari sudut saintifik. Jika dilihat dari sudut rohani dan maknawi lebih besar lagi impaknya.

~ok.xfaham.~

kesimpulannya..memng terbaiknya solat malam ni adalah sebab mmbawa pelbagai impak positifnya ( mmg xde negatifnya pun)..


ye..aku faham..hangpa duk ber-PROGRAM (khas u bdak2 U) tak trasa.tak trasa..
duk Ber Fb -Ying.(.tak trasa.xtrasa.)
berbLogging (x trasa..xtrasa..ahah)

apa kata amik masa dalam 10 mnit je...xlama pun..belum suruh qiamulail ag ...
paling akhir buat qiamulalil msti masa tingktn 6 nak dekat2 stpm kan,..?
ahahhaa..ok.jgn tipu.;P

emmm..mst ad y ckp.."subuh pun ke laut..apatah ag solat malam ni"..
mencuba rasa xsalahnya..
tak kena bayaq pun..tapi insyaAllah Allah akan bayar balik..mngkin 2x ganda..kan..kan..kan..
:)
(ok..saya akan cuba)..

*sedangkan Rasulullah pun solat malam smpai tapak kaki nya pecah2* (=_=,)|||

-----
memang tak payah nak bangun malam walaupun payah..:)

ini adalah petua dari Imam Ghazali. (y aku rngkaskan)

> Makan malam yg sikit..skadar alas stomach..
> jgn nak mencekik banyak sbb susah nak bgun nanti.
> jgn tnggalkan tdoq sbntr smntra tnggu zuhur.. ( Qailulah) ...bukan tidoq mati naaa..

amik tau and insaf dri skit tntg keutamaa solat malam dengan mentadabbur Al-Quran dan hadith dengan kisahpara solihin pasal bangun malam ni.

(pakwe kol tgh malam rajin lak tersedaq)..
sape trasa tuh..haha..sori..:P


hahaa..
mesti anggap aku ni gila kan..
bese wat entry sengal2..
nape ni mcm ilmiah sgt..
xdelah..
aku cuma buat u ingtkn dri..
kdg2 trlepas pndg ...
lupa ingt mengingtkan..:)

hidupkan malam..lestarikan siang..:)

aku banyak senyum ni menandakan hati aku sgt perit sekarang..:_(

ha..apa tnggu ag...jam dah 2.24....err...2.25 skang..ahaha..

entry akan dtg nntikan ye..hahahaha..
(mcmlah ad org nak bce blog kaaaauu)..
selamat berkhalwat  dengan Allah..:)

motif bnyk sgt gambaq butterflies??

WORDOFTHEDAY:SOLAT.PERIT.NANTIKAN

diluar terlakarnya pelangi redha-Nya..
disini masih mengharap gerimis kasih-Nya..




-bib hamba Allah-

Saturday, 24 September 2011

25-09-2011 HACKER


(Ya Allah, tidak ada kemudahan kecuali sesuatu yang Engkau permudahkan, Engkau menjadikan kedukaan itu mudah sekiranya Engkau kehendaki.

salamun alaik sahabat2..ahaha.
hai para hackers..(dengan nada geram)..ahaha




setelah ade hackers yang baik hati menggodam sistem dan merosakkan semua data FB, email dan paling yang aku xtahan blog aku..aku buat semula semuanya itu..
xpe..
mmg aku suka duk buat kerja 2x..ahhaa

die bagi hadiah besday untuk aku..after je 22 sept sume tanya...

:aik..br hbs besday trus wat FB bru:..ahaha

hampeh btul..

oh Allah..
serius aku sgt rsau tntg e mel aku..
sbb ada emel dr YB Ledang u program aku hjung bulan ni..
trpksalah aku mnjwb dpan En Isa kelmarin...
alhamdulillah dia faham..tp sedih trasa gak..sbb mcm kecewakan die..
AGAIN..THANKS HECKERS..EHHE..
LAU betul2 hackers yang berani..tnjuklah muka..nape perlu guna nama nick..
ahaha...

takpe..aku tau what goes around come around...
insyaallah...apa yang berlaku semua ketentuan-Nya..
xpe..lau aku jumpe incik hacker tu..aku akan belanja beliau makang..:)

serius..
hahaha..

aku nak wat page r kt FB..

(i hate Hackers)..ahaha

xyah buat..da mmg ade..
saje try2..da wujud rupenye..ngeh3..

hey you..you n you hackers..
saya tau awak2 ni pndai sgt3 dalam masuk sstem org..
menggodam sana sni..
bljaq tnggi2..
tp sivik xde..huhu..awak ni menyedihkan tau x..
masyaAllah..
malu skit pada Allah..
saya xkisah data sy di ambil..
tapi jgn amik hak org lain tanpa izin..
dah kire mncuri tau..
tau x hukumnya apa di sisi Allah..??

MENCURI ....

hukum Allah..: hudud..

hmm...bertaubatlah sblm terlambt..
smoga diri kalian dibersihkan dari sifat mengacau hak orang lain..
letakkan diri anda ditempat org tersebut..
apa prasaan kamu kamu dan kamu??
gembira sgt kah?
tersenyum sepanjang hari..?
atau ..

haha..takpe ana brsyukur..
kerana bak kata seseorang ni..

HIDUP ADALAH UNTUK BERSYUKUR..

:)

-----------------------------------------------------------

semalam sempat menyibukkan diri dengan pertandingan nasyid pesta konvo..
sebenarnya hanya mencuba nasib..
tk perlukan kemenangan untuk berdakwah..
cuba dahulu..redha..tawakkal..
semua nya dah tertulis..

aku bukan lah seorang Muslimah untuk menjadi baik..
aku hanya orang biasa yang cuba..untuk mejadi anak, sahabat dan insan yang baik..
walhal insan adalah seorang YANG PELUPA...:)

pusat kebudayaan dapat tempat semalam..
xpe..depa mmg hebat..
semalam dapat cd dpd saujana..ahaha
lagu patah hati- yang tgh berkumandang kat blog aku nihhh mmg paberet aku ..
sbb bg kata smngt...
:)

ada shbt PMUKM menyuarakan kesedihan yang pesta kali ni seakan2 disabotaj..
xperlu aku cite pnjg rasanya..
ye..aku fhm prasaan itu..
maka aku jwb..kalau kita nak ke arah baik..mmg rintangan tak putus..
tp kite xleh lah ptus asa..
kalahlah kita dgn org yang BAIK tu,
:)
xperlu melawan secara fizikal..
lawanlah melalui prasaan dan kawal perasaan..

kan..kan..kan..ehhe

eceh2..

ingat..

HIDUP UNTUK BERSYUKUR..
walau apa pun y jadik..:)

senyuman yang paling manis adalah bukan senyuman yang bibirnya pakai lipstick merah mnyala..ahahha

tp senyuman yang diberi ketika ujian melanda...

:)

WORDOFTHEDAY:HATE.HACKERS.MUCH

diluar terlakarnya pelangi redha-Nya..
disini masih mengharap gerimis kasih-Nya..

-bib hamba Allah-