Friday, 30 December 2011

31-12-2011 10.21am gadis Puma

salam..
hai to myself.. ;)

pergh..sehari aku xbuka blog..ramainye hapdet blog dorang..ahaha..
al fi kulli ma'lum bahawasanya skang study week..rmai yang gne nak berblog hahh..toe's up to all!!

(boring asyik thumbs up jee kene hargai kaki gak kan..)

stress ak due tga empat lima enam tujuh...harini..
bukak mukabuku asyik nmpk posting psal ongbak rndu dgn tntg dhia..ntah hape2 lah..emo btul facebookers ni ekk..xde bnda len nak kngsi dengan sume..dpd 4hours ago smpai 2 minutes ago..sume sttus lbih kureng..

ade lak duk buat lwk b**** kate jgn masuk tndas kul 11.59pm pd arini sbb anda akan kuar pada tahun hdpan...watdehal..

*ok..yang ade tnda * tu adalah aku nak sebut B A G U S..ahha..aku xreti nak mncarut mcm korang..ahaha
:
:
:
:
:
wehh...aku serius beb..ko nmpk aku tgh gelak skang?? *muke brkerut*

aku ni asyik bukak mukabuku je..buka tu tak terhadap pn kat muka aku ni..
oh ye..lupe nota aku adelah slide dlm lappy..ahahah
*ok.xlawak.*
see..nk fhmkan korang pnye pasai aku dh lpe ap y aku nak gtau hangpa..ehhe


ade sape2 single kat sni??angkat kaki anda..upss..aku trangkat skali lak..
jgn ckp "single but not available leh x" dengan alasan aku nak kate "hahahaha"...

hey..dont be sad if u r STILL single..
actually its such a gooooooood news  for u..
wtpe nak sdih2..spttnye korang brbangga *dgn hdung kembang 3inci* ..
kenapa???
sebab ni!!! -------------> sori xde anak panah ke bwah..sila lihak bawah..:P

--> jimmmat.
# yelaaa..bile single kurang kua shopping ngan buayafren and gelifren kuranglah pengaliran wang korang..lau kua detin (haram) guna duit mak bapak korang mmg lah duit korang xkurang sbb its not ur money rite??so..lau single, lehlah gne duit tu u bnda len..belikan mak kasut ke..belikan ayah jam ke..kan dpt pahalaaa tu..belikan tu bf/gf dpt pa??habuk pun taraakk..lau suami/isteri len ok..ehhe

---> muviii
# ade yang jenis pasangan ni ske sgt tgk wayang..pantang tgk de muvi br kua..wpun cite tamil..dielah yang booking tket dlu..lau single korang nak g tgk muvi sorg2 sllu??xkaaaaan..hhehhe..lau nak ajak mmber g tgk wyang...xkan sllu ye dok ..ehhe..lagipun...lau kaple g tgk wayang korang tau ape kan jadi..jeng jeng jeng..bile ade due ade lah yang ketigaaaaaaa...*tanduk due*

----> kurang berat badan kot..
# ni bukan u sume lah kot..ini hnye applicable tuk org y ske kua mencekik je..mc d lah, kopitiam lah, secret recipe lah, kepci lh..malas nak sebut dah..byk sgt..lau aku sebut mamak mesti rmai yang :euwww, apeklas:..alaaa...depan bf/gf je dok kaver2..lau dah kwin, kaki naik atas kerusi macam phua chua kang mse makan..ahaha..

---> kurang pening kepala
# eeuuww..xyah ssah nak jg ht si die tu...nak kol ari2..nak bkepit 25jam..nak msej sampai pokaii..gaduh kene pujuklah hapelah..dei...asyik pujuk org je keje..ahhaha..byk lagi bnda leh pikir kan kan kan..


---> kurang msej
alaa..mcm xbese lak..SMS 25jam..nape aku ckp cmtu??sbb delah mmber aku cmtu..ahhaha..kalau leh nak g tandas nak msej..sms beribu setiap hr..mmg kredit u die sje...kayo maxis, celcom dan sewaktu dengannya..so..bile single kuranglah bnda2 cmni..so kuranglah topup..hp aku lehlah men campak2 je kan??*sape angguk aku bg die mkn tgn kiri ku*

---> leh usha2..
# haaa..part ni aku paling shuke ..ahaha..yelah..lau de gf/bf..lau pndang gender sebaliknye..mulelah 'oooo..gatal u ea..," smbil cubit peha..bajet manja lah tu..ahha..abih lau xgatal xdenye pilih ko mek/ abe oiii..kan ssah nak cuci mata ka..ehhe..lau single..haa..tgklah..cari yang ssuai..leh wat bni o suami..trus ikat dan nikah..ag bgus..knapa nak susah lau ada yang senang...xdelah kes ptus cnta byk sgt kat Msia ni,,haish..masyrakat...

----> kurang buat DOSA!!!
lau de butang like kat sni..aku like smpai lebam..ahha..dahlah couple tu mmg haram...pastu buat dosa ag..deii..janganlaaa..kemonlah..nak teruskan trus khwin je..:)..pandang suami/ isteri pun dpt pahala tau..kalau pndang buaya dgn geli dpt pe??ce cakap dgn aku..eee..jgn byk alasan..

konklusinya..*mcm essemen dah*..ahaha..

the best way is..dont couple..haha..nak terus je kahwin...sume leh wat..ahaha..
dhlah..aku tulis panjang bukan nak bace..sakit jr aku..
hiasi akhlak dengan peribadi yang baik..


WORDOFTHEDAY: ONGBAK.DHIA.WEEK

diluar terlakarnya pelangi redha-Nya..
disini masih mengharap gerimis kasih-Nya..


Wednesday, 28 December 2011

28-12-2011 17.21pm MUNTAH daraAH

salam..
hai kpd yang prasan cntik sume?..guro je..sume cptaan Allah cantik dan hebat ..~
aku ni xsedar dri betul..nak exam pn still nak berblgging gak..ehhe..
bialah..nak bmanja2 ngan si comel blog aku ni..
alo busyukkk busyukkk tomey die mmuah... *mntak pnampar*
ok..ehem2..


nak sharing banyak rini..ehhe..




-------------------------------------
JENIS2 TUDUNG!! MARI2..SELONGGOK 2HENGGET~!


TUDUNG "MICKEY MOUSE"
~pemakaian tudung yg ttup bhgian rambut dan kepala je tapa mnutup kedua2 telinga. mungkin nak tnjuk subang Poh Kong die kot..ahha..pemakaian yang ag truk adalah bila tudung tu dililit sampai nampak leher...bajet cumel mcm minnie mouse kot..ahahhaha..watdehal~


TUDUNG BELIT/LILIT
~jenis tudung ni dilihat dah mnutup semua kepala trmasuk telinga yng brtndik dgn subang Poh Kong, tapi xdilabuhkan sampai ttup dada n lilit kat leher je..ish..xtrsekat ke mknn yang depa mkn tu??ssh nak telan woo..menutup dada tak dipenuhi sebab nak mnyangkan kurniaan yg tak diberikan pd kaum Adam ni..ehhe..euuw~


TUDUNG "SEE THROUGH"
~waahhh...sexy huh?? salah satu jenis tudung yang fofular n banyak kite dpt tgk kat mrata tmpt.. kain tudung nipis menampakkan leher n tinge walaupun dah ttup lengkap...lebih teruk ag kalau tak pakai anak tudung sebab mcm xde beza je mcm xpakai tudung..ahahha~


TUDUNG JAMBUL AYAM
~pemakaian jenis ini banyak dipromosikan dlm drama2 melyu yakni mnutup separuh rambut di bhgian belakang dgn mmbiarkan yang depannya tersembul kuar seperti jambul unta al-fadang fasir..ahaha..skang ni makin popolar dalam kalangan bini menteri..huhuh..barulah nampak classyyyy auuww...


TUDUNG 'SINGLET'
~tudung yang sempurna tapi hnye pakai lengan pndek mnyebabkan aurat lain2 phiasan yang spttnya dittup daripada menjadi tatapan umum.. xde kelonggaran HUKUM tntg penutupan aurat di kawasan awam hatta untuk bsuka skalipun.. =)..


TUDUNG SAJI
~hey..m not joking..ehhe..sekejap pakai sekejap tak..tudung atau selendang yg hanye mnjadi phiasan leher. Boleh lah kite tgk masa kenduri kematian ke,, g mahkamah syariah mntak cerai ke..ahhha ...selendang tu pn turun naik oleh si pemakai seolah-olah menjadikannya sperti tudung ikut situasi..ahha..ske2 kaki die je~


(ni nak msuk kategori ape lak)

"pada akhir umatku nanti akan ada wanita-wanita yang berpakaian namun (hakikatnya) telajang. Di atas kepala mereka seperti pundak unta. Kutuklah mereka kerana sebenrnya mereka adalah kaum wanita yang terkutuk." ( AT-Thabrani Al-Mujamusshaghir)

aku xfhm tul ape ssh sangat nak pakai tudung ikut syari'at..hengat cntik sgt ke pakai cmtu??
nak kate kurang didikan agama, punyelah byk blog, FB yang leh cite psl aurat ni..
byk alasan utk MENJAHILKAN diri sndri..
jgn salahkan sape2 kalau balasan dapat cash n carry..

sebenarnya bagi aku lagi labuh tudung muslimah tu..lagi cantik die sebenarnya..
aku yang pmpuan tgk pmpuan lain pakai tudung ckup syrat pun sjuk hati aku..
apatah ag kaum laki tgk korang pakai cmtu..mesti knpem jadi calon solehah bg dorang..kan??:)

"dan hendaknya mereka itu tidak menampak-nampakkan aurat dan perhiasannya kecuali terhadap suami atau ayahnya' (An-Nur:31)

dalam hadisnya yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah, Rasulullah s.a.w bersabda:

"ada dua golongan dari ahli neraka yang belum pernah saya lihat keduanya itu: 1) Kaum yang membawa cambuk seperti ekor sapi yang mereka pakai buat memukul orang (penguasa yang kejam); 2) perempuan2 yang berpakaian tetapi telanjang, yang cenderung kepada perbuatan maksiat dan mencenderungkan orang lain kepada maksiat, rambutnya sebesar punuk unta. Mreka ini tidak akan boleh masuk syurga. serta tidak akan dpat bau syurga, padahal bau syurga itu tercium sejauh perjalanan demikian dan demikian. (Riwayat Muslim)


mungkin de yang xske pakai tudung sbb panas lah ape lah..
tapi ingat..azab neraka ag panas smpai xdpt dbayang oleh aqal..
=)

bukan nak takutkan, tapi nak INGATKAN..
de beza disana ye..
ingatkan diri sendiri dan sahabat2 juga..
so, agak2..xnak brubah ag??ehhe~ <3

WORDOFTHEDAY:AURAT.AGAMA.BERUBAH

diluar terlakarnya pelangi redha-Nya..
disini masih mengharap gerimis kasih-Nya..

(u_u)//


Thursday, 22 December 2011

23-12-2011 5.48am PUBLIC PHONE

SALAM GIRL AND GUYYI YANG CUTE..mcm aku..
ade yang blum bgun sbuh ag...
dei..bgun daaa..xkan nak tggu sbuh dinosor br nak bangun...ehhehe


aku br je smpai dr umah pak mertua aku..*jgn kcewa ye korang*..:P
mksd aku dari library daaa..jap ag kul 8.30 ade presentation proposal tesis aku..
ya allah..memang aku dah siapkan sumenye..tp still gemuruh nak kene hentam sat g...
tadi lak spttnye aku dan rkn2 aku siapkan satu ag essmen...tp ntah knapa kpala aku xleh trime satu bnda pun yang die ckp.. :'(...im keepin not understand ape khndak essemen tu...

mungkin byk sgt dosa aku smpai Allah hang kan kejap otakku..
aku xtahan...
mengalir airmataku di surau smbil mnadah tgn pada-Nya..
aku sgt bhrp Allah mmberikan aku bantuan..;"(

SAHABAT (IZZAT, AWAN, TQAH)..SELAMAT MAJU JAYA DLM PMBNTANGAN NNTI OK?INSYAALLAH..SEMOGA ALLAH PERMUDAHKAN URUSAN KITA.. :)

 IZZAT: MAAFKAN AKU SEBAB XBANYAK BANTU UTK KALI INI..MAAFKAN AKU..AKU RASA BERSALAH SBB XBYK BG INPUT..;'( DAN MENYUSAHKAH KAU DN AWAN..


----------------------------------------------
JENIS2 PASANGAN YANG KORANG KENE TAHU.

- AWEK CUN + BALAK HEMSEM
~jenis psgan ni besenye rileks je..xkecoh2 pun..duk tayang "baby2" "hug ketat2'  ' <3" die tu kat FB ke ape..hatttuih.. 

-AWEK CUN + BALAK XHEMSEM
~besenye awek yang cun mst dpt laki yang xhensem kankankan? ag 1, cube tgk2 laki tu..ade satu macam muka bangga die sebab amoi die cun (ke??)..kdg2 laki tu mesti pakai SPEC hitam sbb nak kasik hensem skit wpun sebenarnye x..ahha ..malam pun lau leh die nak pakai spek hitam tu..pffftt...lau phati gak, laki tu suke buat yang gile tak kelakar sbb nak amik phatian amoi die tu kununnya..yang awek die ni trpaksa r gak buat2 tayang gigi mungkin sbb dompet laki tu berkepuk-kepuk dan kete yang cun ag dpd minah tu walaupun muka laki tu macam jambatan goyang2..ahha

-AWEK TAK CUN + BALAK HENSEM
~xaci..xaci!!ehe..ter emo lak..ahaha..over kau bib.. :p korang leh nmpk awek tu gile cow-cow pegang tangan balak die (hisshhhhh..bukan mahram r minah oiii!!) sampai xnak bg lepas..takut balak die crik yang len..ahha..public affection yang overdue pun dibuat oleh minah ni..dei...org geli gelemen dooo...xdenye org nak ckp "euwwww...sweetnyewww dowrang niewww"..pffttt..

-AWEK TAK CUN + BALAK XHENSEM
~ramai terasa ke?sori3..hhaha...jenis ni xde sape amik peduli pun..ahaha..ish3..prejudis sgguh korang..



-GROUP OF MINAH + 1 MAMAT
~besenye sllu dpt dilihat kat kedai mamam...seorang mamat dikelilingi kwn2 minahnye..utglaaaa~ahha..paling best lau dapat stalk psl perbualan depa..kalau korang prasan, sambil dorg mencekik, laki tu ckp paling byk smbil wat lwk 'bijak" ...

-MINAH CUN PAKAI BAJU SEKSI/A
~feuuuwww...rmai gille yang akan pandang minah ni..rasa HOT kan??beb..HOT lagi neraka ehheh...minah ni rasa best gile org tgk die..taulah seksi die tu marveles..ehhe..xpelah..raya nnti kite sedekahkan die kain lebih skit..kain kapan ke..murah dan suci..:)) kankankan..

-MINAH TAK CUN PAKAI SEKSI
~ya ALLAH!!! seksanya mata..nite mare dooo..sakit mata org yang tgk...pastu ade lak org gelakkan hang..euuuwww..so poor of u..spesis ni suke tipu diri sendiri dengan mngatakan bahawa " I WEAR SEXY AND I FEEL GOAT GOOD.." takpun " HEY U, I HAVE THE RIGHT TO WEAR ANYTHING I WANT"...depa rsa cntik sgt kot pkai cmtu..ehhe..padahal...ehhe..xnak lah ckp..kang kata aku ni radikal lak..

-MUSLIMAH BERPURDAH/TUDUNG LABUH
~seee..ayat aku pun xsnggup nak gune perkataan 'minah' atau 'awek'..rasa nak hormat je..masyaallah..ssguhnya dorang sngguh mnjaga maruah diri...sungguh indah...xtau nak ckp ape..:)..calon isteri solehah tu..


peringatan: couple tu kan haram..xkisahlah korang ni dah tergolong dlm pasangan jenis mana pun..hnye satu jnis pasangan yang diterima Allah~ pasangan suami isteri yang sah..  :)
kite sbuk duk gelakkan orang..tp berapa org sedang gelakkan perlakuan kite,.pahala kite dahlah sedikit..janganlah negatifkan pahala tu..kang nak bayar guna ape?kad kredit??ahhaha

"wahai pemuda-pemuda, sesiapa diantara kamu yang mampu untuk berkahwin, maka berkahwinlah kerana dengan berkahwin dapat menundukkan pandangan dan menjaga kehormatan diri"
(riwayat Bukhari dan Muslim)


dalam hadis pun RASULULLAH xmnyatakan psl psangan couple..sbb ianya mmg x diunjurkan dlm Islam..
muslimah sekalian...Allah sygkan kita sbrnnye..
pas kahwin jalanlah pegang tgn ke..kaki ke..xd sape nak marah..:P

untuk muslimin lak..kalau di atas tanah ade sebiji gula-gula yang terbuka kulitnya dengan gula-gula yang terbalut kemas ag dengan pembalutnya, mana satu kamu ambil untuk dimakan??

tepuk dada tanyalah iman ;))

salamun alaik!!


WORDOFTHEDAY:HANG.PASANGAN.GULA-GULA

diluar terlakarnya pelangi redha-Nya..
disini masih mengharap gerimis kasih-Nya..

(n_n)//

Wednesday, 21 December 2011

assalamualaikum wbt..


sengaja hari ni aku tulis benda ni..
aku xsangka kejadian macam tu jadi dalam rumahku..
dan tidak sangka orang yang terlibat dalam keluargaku akan melakukan sikap macam tu..


adik..
farid ada masalahka?
xnak bgtau akk ke?
kenapa farid sanggup buat mcm tu pd mak??
luluh hati akak bile mndengarnya..
kau sedar kau telah buat kesilapan dan meminta maaf pd mak..
tapi..
akak sedih sangat.:'(
apa lagi yang akak mampu buat farid..


"anak2 mak sume mngabaikan mak.."


ya Allah..mak..:'(


maafkan abi..
abi mungkin trlpas pandang...
andainya aku diberi keajaiban sekarang..
ingin ku terbang kesana dan peluk sirna dirimu..
ingin ku katakan bahawa abi akan cuba sedaya upaya pd mak..
mungkin adik xsngaja..:'(


farid..
maafkan aku..
akak xnak salahkan sesiapa dalam hal ini..
akak teringin nak tahu apa yang kamu rahsiakan dalam hati kamu selama ini..
sebab akak sentiasa dapat rasa bahawa ada yang xkena dengan emosi kamu...
akak xmmpunyai deria keenam yang bgitu kuat..
mak sgt sygkan kamu sbnrnye..
mak dah lburkan pelbagai bnda kpd kamu..


farid tahu x..
setiap kali akak balik umah tidur sebelah mak..
mak mesti gtau..


"nanti mak dah xde..kau y jg adik ek..adik ko tu xreti berdikari ag..masih manja  tu'


tahu x brape kali airmata aku gugur membasahi lamunan akk..terhadap farid?


begitu mak menyayangi farid..


Ya Allah..
teruskanlah bantu aku untk mengait hampara ini untuk kujadikan jalan ke akhirat-Mu..
bantulah orang sekeliling ku..sahabat2ku serta semua muslimin dan muslimat..
jauhkanlah benih putus asa dari jiwaku.
ringankanlah tanganku untuk terus menadah tangan untuk mengharap belas kasihan-Mu terhadap hamba-Mu yang cukup hina ini..
kepala aku berserabut tatkala ini..
alhamdulillah..Kau kurniakan penawar padaku..(sahabat2ku)..
penawar didunia yang ingin Kau panjangkan ke akhirrat jua..


maafkan aku ya Allah..ALLAH..ALLAH..ALLAH!!


WORDOFTHEDAY:EMOSI.TAK.STABIL


diluar terlakarnya pelangi redha-Nya..
disini masih mengharap gerimis kasih-Nya.


(=_=,,)

Sunday, 18 December 2011

19-12-2011 4.47am TANPA kata

salam deary cadburies sekalian (yummy..trngn nk hentam cklat lak)..ahha

rasa korang dh bce ape yang berlaku smlm kan??hmmm...
kite tggu ape bakal berlaku mnggu depan..
harap allah terus berikan aku kkuatan..

entry ni khas aku buatkan sorg shabat aku yang kusayangi...walau br ku kenal..insyaallah ukhuwah fillah..



setiap manusia yang Allah cpta ni sntiasa diberi musibah kan?penyakit terutamanya..tipulah kalau seseorang itu berkata yang die tak pernah ditimpa musibah..

setiap orang ada masalahnya tersendiri kan..Allah uji dengan mcm2 ujian tapi sebabnya adalah SAMA..
Allah uji seseorang itu sebab Allah ade rahsia trsendiri, sama ada Allah hendak tambah iman kita atau nak uji sejauh mana keimanan kita..
dan kerana suatu ujian itulah yang MEMBUKA MATA hati kita, yang mendidik kita supaya jangan mudah putus asa dalam hidup yang bagaikan bahtera di lautan yang penuh dengan onak duri, ujian ni adalah matangkan kita..

kadang2 sllu sgt kita tertanya..pada Allah khususnya, KENAPALAH KITA SERING DIBERI UJIAN YANG BERAT SEBEGITU sampai kita terlupa pada siapa yang perlu kita mengadu  segala masalah kita...
pada siapa kita harus minta kembali kekuatan kita..

astaghfirullah..lemahnya dan rendahnya iman kita, 
tak redha dalam ujian Allah..

bukan ke Allah dah katakan dengan jelas dalam Al-Quran yang Allah xkan sekali2 uji hamba-Nya diluar kemampuan hamba-Nya ..
Allah tahu kita kuat dalam menghadapi ujian-Nya..
jadi Allah berikan ujian itu pada kita..
Allah sgt kasihkan kita kan??sebenarnya untung insan yang mendapat ujian (=_=))..sebab mereka dapat peluang untuk mendekati Allah..Allah sygkan mereka...hmm..
pasti Allah aturkan yang terbaik buat kita kerana setiap yang berlaku ada hikmahnya..



Alihkanlah pandangan matamu ke arah LAUT, airnya cantik membiru dan penuh dengan ketenangan..
tapi Allah sahaja yang tahu rahsia didalamnya..
macam tu juga kehidupan mnusia, riang dan ketawa tapi hanya Allah yang mengetahui RAHSIA kehidupannya..
Jika rasa kecewa, alihkanlah pandanganmu kearah SUNGAI, airnya tetap mengalir biarpun ada berjuta batu yang tajam menghalangnya..
dan jika SEDIH, alihkan pandanganmu ke arah LANGIT...sedarlah bahawa Allah ada bersamamu!!
masyaAllah!!!!

tetapkanlah hatimu dan bersangka baiklah (husnudzon) dengan Allah~
itu tandanya Allah rindu untuk mendengar luahan bicaramu sahabat...
Allah amat suka mndengar bisikan hati yang rindu kasih sayang-Nya..

sedang dirimu diuji Allah. Allah sebenarnya ingin memeliharamu dari sejuta keburukan!!


 " Tiadalah terjadi suatu bencana itu melainkan dengan kehendak Allah, dan siapa yang percaya kepada Allah nescaya dipmpin Allah hatinya
(Surah At-Taghabun: 11)

dari Abu Hurairah r.a berkata, Rasulullah bersabda " Allah tidak menurunkan penyakit melainkan pasti menurunkan ubatnya"

Sabda Baginda lagi.." Tidaklah seseorang Muslim tertusuk duri atau yang lebih dari itu, melainkan ditetapkan baginya dengan sebab itu satu darjat dan dihapuskan pula satu kesalahan darinya."
(H. Riwayat Muslim)

sedangkan nabi Ayub diuji dengan penyakit misteri yang amat hebat selama 18 tahun..ini kan pula hanya secebis manusia...ya Allah~

sahabat ku..
sesungguhnya hanya doa, solat dan tawakkal menjadi pembersih dirimu..
ingin sekali aku membantumu..
tapi..
aku tidak tahu caranya.
aku hanya mampu mendoakanmu dan menjadi pemberi semangatmu..
hidup ini singkat ...
jadikanlah hidup didunia sebagai hamparan sejadah bagi laluan ke akhirat..

kamu,
maafkan aku kerana hanya mampu membuat ini padamu..
jangan takut pada hari esok kerana esok masih dalam angan-angan..
penuhkanlah hari ini kerana inilah yang realiti!!

kamu,
jagalah hatimu..
jangan biarkan ianya hanyut dalam musibahmu..
sesungguhnya Allah menyayangi kamu sangat...
mungkin ada banyak perkara yang kamu angankan dalam hidupku..
andai kata kamu tidak sempat untuk menikmatinya didunia yang haru ini..
percayalah...ALLAH MENYEDIAKANNYA UNTUK KAMU DI SYURGA!!DENGAN LEBIH BAIK LAGI!! YANG TAK DAPAT DIBAYANG!

bersyukurlah Allah masih menghidupkan hatimu untuk mengingati-Nya..

be strong my dear friend because ur iman also will be strong too!!!
LA TAHZAN!
HASBUNALLAH WA NI'MAL WAKIL



WORDOFTHEDAY:JUST.FOR.YOU.

diluar terlakarnya pelangi redha-Nya..
disini masih mengharap gerimis kasih-Nya..

(n_n)//
<3


18-12-2011 8.51pm Cicak Kerdil

AKU (A) ; SAHABAT (S).

A: assalamualaikum..
S: ............. (xde jwpn)

selang bberapa hari..

A: ali (bkn nme sbnar) ngelak dpd b ( nama aku) ke?
S: ali malu dgn b. ali mtak maaf.
A: ali..b nak bckap dengan ali..knpa perlu malu..b nak tau ape sbnrnye yang dah jd pd ali..tu sje...b bkn nak mrh ali pun..
S: entahlah b, ali xtau nak trangkan kat b..tp ali mnta maaf sgt3 dengan b..:(
A: ali..b msih b yang dlu..b amik brt psl ali..psl kwn2 b yang lain..ali knal kan b cmne ? ali duk salak sltan kan..b kat kmpus ni..nak jmpe shbt b sorg ni..
S: ye..ali tau dan kenal sgt b amik brt..bleh je tp ali malu sgt nak jmpe b sbb ali tau ali dh wat silap besar.
A: xperlu malu dgn b ali..kslpan ade jalannye..kbtulan b aade nak kua g amik angin sok..
S: free, tp segan gak coz xde duit nak kluar dgn b..
A: eh..jangan..xperlu blanje o kuarkan duit u b..b pn skdr nak  amik angin je..da alang2 leh jmpe sekali..b ingt nk g mid je..nak g tgk buku..
S: oh..emm..ok..kite jmpe kat kl sentral jelah cmtu..dekat skit utk b..bleh x?
A: aku..bleh je..kul brape free ek?
S: ali xkeje sok..then bile2 masa je leh jmpe..b..knapa b lame mnghilang, trus trang ali nk tnye b. b dah ade org len ke?
A: kite jmpe pas zuhur ek..b grak ghri dpd sni..b xmenghilang pun kemana...:) xpe..kite borak sok dgn panjang k..
S: tapi ali  xlayak skit pn utk b..ali xsebaik b..
A: haishh...jgn pk bukan2 le kawan..b pn prmpuan bese je...xpelah..ali brht lah..sok jelah kte jmpe..k?
S: ok..b pn rhtlah..emm..maaf buat kat b mcm2..
A: xpelah..its ok..:
S: ok..emm..*tp kenapa b masih lagi mnrima ali sdngkan b tau ape sbnrnye tntg ali ni?
A: sbb Allah dah prtemukan kita dpd mula sbgai shbt yang baik..byk bnda ssh snang kite hrungi bsama..ali msh ingt kan? sbb b xske ptuskan hbgan silaturrahim..
S: b tau x, ali xpenah dan xkan penah jmpe wanita sebaik b...t.kasih sbb trima ali seadanya dlm hdup b..tp adakah b msh mnrima ali dlm hdup b??
A: ali..b xnak ali ataupn b pening2 pk psl ni k.b sakit kpala skang ni..nnti borak ag k..
S: k..to ali nak tau salah ke..
A: bkn salah..tp lebih baik brsemuka dlm bnda cmni,.
S: ok..gudnite.

*aku bergerak ke ktm pagi tu..tapi dpt satu msj ..*

S: b kat mne..
A: br kat ktm ni..
S: maaf..ali xdpt jmpe b rini..sorry sgt3..ali msh malu.

aku xtau nak jwb ape..

smlm lpas aku balik dpd perak..aku terus bukak profile die..
sgt trkejut dn aku xleh mnerimanya..
aku xmrh tp aku saat tu aku sgt yakin bhw de sbb die brubah smpai thp tu..
aku xnak mengaibkannya disini...yang tahu xpelah..
tolonglah ya Allah...berikan aku satu jawapan..

tepat jam 5pm tadi..aku cuba juga untuk menelefonnya..
untuk 3 panggilan die tak angkat...
aku ingat nak brptus asa...
tp aku cuba u kali y trakhir..
die angkt..tp dgn sore yang semacm xnak berckp dgn aku..
tapi alhamdulillah die bckp juge dgn aku..

A; nape ali xmahu dtg pg td..
S; adik ali kene pkul dgn along (yang bg pnjam duit tu).
A; ya Allah...
S: (mnceritakan keadaan).
A: nape ali brubah smpai thp tu..
S: xdelah..b jagn rasa sbb b ali brubah..ali cme sje2 je..ali rs sendri dan xde sape nak kwn dgn ali..ali rs snyi..b pn snyap je dgn ali..ali de jmpe kwn2 tp sume yang songsang..tu y jadi cmni..
A: (rs bsalah) ali nak teruskan hdup dgn cmni ke? b tau ni bukan ali y b penah kenal dlu kan?mst de sbb nape jd cmni..
A: ali dah delete gmbr tu..ali masih normal..insyaallah mnggu depan ali jmpe b..
S:emmm...ok..insyaallah..jg dri..asalamualaikum..



aku masih rs bersalah...
aku dah pernah mnyatakan ape rs aku pd dia..
tapi..ya Allah..sshnye u die fahami..
die snggup buat byk bnda u menangi ht aku..
sambut besday aku scra surprise..berikan aku hadiah..tp aku rs xmahu lgsg mnerimanya...
kalau aku mnrimanya..seolah2 aku mnrima dia..

ya Allah..knapa dugaan tnpa bhnti padaku..
aku cuba untuk kuatkan hatiku..
dengan bantuan-Mu ya Allah..
aku mohon benih kekuatan untuk disemai dlm diriku...
aku perlu bantu dia,..
aku perlu bantu semampu yang mungkin...
yg psti aku xmmpu menrimanya dlm htiku kerna hatiku milik-Mu ya Allah~ 
:'(


------------------------------------------------


buat Putri Nur Humaira' yang amat kusayangi..
selamat hari lahir yang ke-4 buat kamu..
lala sgt menyayangi kamu mcm anak sendiri..
semoga Allah mmberikan kamu yang terbaik disamping ayah, ibu dan semua yang disayangi..
insyaallah..allah akan pertemukan kamu dgn ayahmu..
im truly deeply love u soo much dear honey..
nothing can pull apart  us i this world..
<3 hug for u dear..
:)




WORDOFTHEDAY:SAHABAT.MAAFKAN.AKU


diluar terlakarnya pelangi redha-Nya..
disini masih mengharap gerimis kasih-Nya..

*maaf entry ntah hape..not in the mud rite now*
(o_0)||

Wednesday, 14 December 2011

15-12-2011 7.32am SIMPANG TIGA

salam sweety deary cadbury kinder bueno sekalian...haa..habis manis aku sebut tu...
mlas nak ckp  byk..trus je ke bawah k..:P


(bile nk khwin ni..)




wat do u do  when u r stress like me now..ahahha..
stress ni xkan rasa mcm heaven dok..
xde sorang pn yang xpenah stress kan..
bile stress rs nak tendang org..org ckp skit je rs nak emo over..org yang xstress pn leh jd stress bile jmpe dgn org yang stress apatah lagi org yang tak berapa nak stress jumpa org yang stress, lau org kurang stress jumpa org yang xstres konpemlah xstress kan..??errr...arghh! STRESS LA AKU!


feuwww...ahaha..
brapa kali korang stress dlm seminggu??ok..lame sangat kot..
err..dalam sehari??
ke setiap hari?weeekk~
jangan jadikan stress sebagai hobi dah lah...nnti jadi cita2 lak..ahahha (merepek xsuda)


ok.back to the tree (kembali kpd pokok utama pembicaraan)


korang wat pe ek??ce pilih dalam senarai ni.lau xde  leh tambah..no hal..tiada royalti akan diminta.:)


1-MENJERIT A.K.A TERIAK!
* jangan nak jerit dlm bilik r...cian skit pd rumet yang comel mcm aku niha...nak jerit g lah depan bilik pensyarah ke..tengah padang ke..lagi best g dalam tandas pastu menjerit..ahahha (bergema doo)..jangan jerit depan lembu lak..takut die lari tanduk korang sbb terkejut de sore yang lbh menyakitkan ht dpd die..ahha kalau nak jerit , jangan jerit mcm pompuan kover cun terkepit2 sore..cmne nak release nnti..lepaskan sekuat hati anda!!! (upss terkuat lak.sori)






2- NYANYI PUAS ATAU DENGAQ MUZIK
* sllunya bilik air lah kan..paling sadis pun kat bilik tidur sndri..kecian kat rumet sekali ag...terpaksa tahan telinga smpai berfungus kene denga sore korang yang Sumbing err.sumbang tu..tapi xpelah lau tu leh hilangkan tekanan paku tekan korang tu..kan kan kan..tolerate jee..ehhehe...de plak spesis manusia yang die dahlah tengah stress, tapi denga lagu yang lebih menstresskan..ahaha...lagu hantuk kapala wa ckap sama lu berok..err..brooo...dengaqlah lagu yang mndamaikan ht skit...yennadei betull..




3-MAKAN ~my fav part~
*waahhh..ade org kate lau die stress dpt release tensen..ade yang time tu nak carik  coklat lah...SHUSHI lah..nasi lemak lah...haish..mcm2 behaviour..ahaha...mcm aku lau tensen rs nak telan eskrem banyak2..tapi skang dah xleh dah..ahahha...lau cmni lh gayanya...ARI2 AKU TENSEN sbb nafsu pelahap dah smpai...wooha!~korang gemuk ak xtau...:P






4- LEPASKAN AMARAHMU ITU
*deii..bukan lagu ct nurhalijah tulah..ahaha...tapi ni bahaya skit tau...lau kurang cerdik sgt de org yang ske lepaskan bad mood die pd org len..org xbersalah pn jadi rs bersalah..lau yang radikal terus maki on the spot...jangan beb...jaga hati org sekeliling mcm mana korang jg hati sndri..dont be jual ikan you know (selfish)..nak marah p lah jmpe lembu ke..tiang ke..batu ke..marah puas2..die xkan balas..tapi pastikan xde org r..ahaha..takut2 org pikir tuuuuttt....






5- TIDURRRRRzzzzzzZZZZ
* perghhh...mesti rmai yang ske...lau leh ari2 nak strees kan..bio dpt tdo..ahaha..jgn tdo tak bgun2 dahlah...tu mmg btul2 stress namanye tu...n most important...jangan berdengkur k...ahahaha






6-G AMIK ANGIN / JALAN2
*i think most of time when im paku tekan akan buat bnda ni..paling kurang g tasik ukm tu Yang cantik mcm gile tu..ahaha..at least bile nmpk bnda yang natural ni hati jd tenang ...konpem..time tu pikirlah begitu indahnya keajaiban yang Allah bg...:) jangan g tmpt yang ag menyakitkan kepala..shopping la hape lah..buang duit dan masa je..tapi lau byk2 pmpuan yang ditanya lau stress buat ape..mesti jwb "SHOPPING LEWWW"..hahah..mmg blakang umah ko de pokok duit kan??cabut je pastu bayar kat kedai...syoknyeeee....tengok wayang pun bio yang ringan2 tapi jangan wat bnda ringan2 lak dlm panggung tu..ahahahha..






7-EXERCISE
*doktor sakit jiwa pun cakap lau tensen silalah exercise..ahha..g lah men badminton ke bowling ke..galah panjang ke..ahha...kot2 r bile tensen bola tu duk strike jeeeee hilang truih stress tu...tapiiiii...andai kata ditakdirkan bola yang dibowlingkan tu asyik masuk longkang bak ade penunggu kat tmpt tu ak xnak komen r..ahaha..bertambah stress,ahah.,.






8- SOLAT DAN DOA
*alhamdulillah..inilah cara yang terbaik antara semua ni..kadang2 kita stress ni sbb kita jauh dr tuhan..allah nak bg ruang pd kita sbnrnye untuk dekatkan dri semula dengan-Nya...tgk..sygkan allah pd kita????:)
amiklah wudhu' wat solat 2 rakaat..amalkan insyaallah there is a way for u..:)




9-BASUH BAJU
*ni yang sllu aku watlah bile stress...ahaha...rumet aku yang dlu sangat pelik bile 3am aku g basuh baju..xkisahlah baju sehelai atupun sebakul..haha..xmane ntah dtg cara ni..nak kate dtg dlm mmpi xjugak...ahha..syok tau..sbb bile kene air rasa seronok..ahha..tapi kat umah gune mesen gak,.pemalas...??bukan..gunakan infrasturktur yang ade,,jgn kufur ni'mat...muahahhaha






10-SPESEL
*haaa...yang ni pling istimewa...lau stress ni INGAT JE MUKA AKU..insyaallah rase heppy dan seronok..ahahah
(overrrrrr)




hahah..oklah..semua ni leh lah dikatakan sekadar sharing...
sbb lain org lain cre nak hilang stress...
ade yang men game, g shopping mall usha awek, g mandi kat sungai, g rompak bank..mcm2 ag...
nak tulis sume mampuihlah aku...ahaha..


orang yang apabila mereka ditimpa kesusahan mereka berkata: Sesungguhnya kami kepunyaan Allah dan kepada-Nya lah kami kembali.
(Surah Al-Baqarah : 156)


Sesiapa dikehendaki Allah baginya kebaikan , akan diberikan cubaan kepadanya. (Hadis riwayat al-Bukhari)..


dah terang benderang bersuluh torchlight dlm hadis ni kan..bacelah sndri...sume dah besar,penat nak terang sumenye..ahaha..anyway...


enjoy ur stress k!!~ dont stressed by ur stress...ahhah


WORDOFTHEDAY:STRESS.STRESSES.STRESSED?

diluar terlakarnya pelangi redha-Nya..
disini masih mengharap gerimis kasih-Nya..
(n_n)//
---------------------------------------------


i hope my decision is the best for all..
eventhough im really stressed wat happen rite now..
i dont to be burden to anyone..
bialah ceritaku menjadi ceritaku..
eventhough ianya menjadi satu simpulan yang tersimpul..akhirnya akan dileraikan jua...:'(