Thursday, 22 March 2012

23-03-2012 4.29am Pusaran Air

assalamualaikum..

 

lama gak aku tak menapak ke sini ek..
mungkin sebab kasut aku dah haus kot..
*ok.xde kaitan*..

sahabat aku cakap aku tak terfokus dalam buat tesis..
emm..leh aku angguk tanda betul..tapi sebabnya bukan pasal UKP..tapi pasal..emm..abaikan..

'alololo..senyumlah sikit..janganlah masham2'..
'amboii..lebo nye senyum arini..cecah smpai ke ubun-ubun'..
' fewwit..senyum jeke?'

haaa..ade orang suka samakan sengih dengan senyum,,
padahal lain..sengih ni macam nak xnak je laa..utk sedapkan hati kawan-kawan yg wat lawak tapi tak lawak ke..hik3..

ni lah kate2 yang kite selalu dengar kan??
tapi penah dengar tak pasal senyuman??
ada orang pernah cakap..senyum tu biarlah simetri.. kalau 2 cm kat belah kanan, 2 cm jugaklah sebelah kiri..
kalau 7cm belah kanan, 7 cm jugak lah belah kiri..
gunelah pembaris untuk ukur lau nak tau simetri ke tak...jangan wat..nanti orang anggap 'lain' lak..

tapi ade pulak orang yang senyum macam hidup menyusahkan mati tak mahu.. *sengaja tuka*

4cm kanan, 2 cm kiri..haa.nampak x ketidakikhlasannye disana..
memang kita tak leh ukur ikhlas tu camna..tapi dari tindak tanduk dia kita leh tahu kaan..
entah nape susah sangat nak senyum..senyum bukannya kene bayar pun..nak kata kena bayar cukai ke ape tak pulak..dalam perlembagaan persekutuan pun tak ada..

 
(pe korang buat kat sini nih)

Jenis-Jenis Senyum.

1- Senyum Bajet Cute
~ senyuman jenis ni biasanya dimiliki org yang berlagak diva kah..tak pun yang selalu dibuat oleh orang yang kerap termalu-malu bila diusik oleh kutu jalanan. naikkan pipi kembung dengan mengecilkan luas bukaan mulut! there it is..hahah

2- Senyuman Duck Face.
~hahaha..rasanya bendalah ni sume org dah tahu..paling menyakitkan kepala bila tengok ada member sendiri duk amik gambar ala-ala mulut itik..ada 8 gambar dalam satu album dorang, yang ironisisme hiperbiolanye, lapan-lapan gambar tu adelah duck face nye !!!! quack..quackk..~

3- Senyuman Hati Girang
~ haiii senangnya dalam hatiii...*nada lagu P.Ramlee.*...haha..mksdnya bila die senyum sebaris penuh gigi dia leh kita nampak..penuh semangat...kita tengah down ke ape tengok senyuman tu rasa bersemangat je kaaann..

4- Senyuman Manis macam aku
~ uhuk..uhuk..*batuk*..yelah..sebab terasa kan..:)..takyalah korang buat muka tak puas hati tu kat sini..

 

5- Senyuman sinis
~ perghh..yang ni paling menikam qalbu nih..kadang rasa lebih baik dia tak cakap apa-apa daripada buat senyuman nih..haha...biasanya orang pakai ni bila tak puas hati dalam diam ..2 cm ke kiri 4.5cm kekanan..

6- Senyum Manja..
~ 'ayang....nak makan nasi char kuey tiaw tak..." tanya suami pada bini nye...
bininye pun jawab.. 'naaaaak abg..hik3'..kan manje tuuu...*only for husband n wife*

 

7- Senyuman menggoda
~ yang susah nak bayang..dia menggoda sambil buat muka cencorot kot..err...cencorot tu menggoda ke???...*tepuk dahi*

8- Senyuman Makanan Segera
~haaa..yang ni kan dia dah ade sign board, yang ada tanda pangkah untuk senyum tak ikhlas dan senyum paling lebar tu die tanda rait..haa..yang tulah..betullah tu..

9- Senyum kambing..
~bukan kambing yang senyum ye tan sri sekalian..tapi senyuman ni biasa digunakan dalam surat khabar..:P

 
(xde niat nak kate sape).haha


konklusinya, senyum itu sedeqah..
||
||
||
||
||
||
||
|| 
 dan sebenarnya JENIS senyuman ni sume hanyalah ciptaan manusia,..
senyuman itu adalah satu ciptaan indah Allah SWT , malah senyuman juga adalah kuntuman indah yang sentiasa dipersembahkan Rasulullah SAW... *haa..ko mampu buat ayat cmni*?

ada beberapa benda menarik dalam diri Baginda ni yang jarang sangat orang sebut kan iaitu pasal senyumannya..mungkin ianya nampak kecil tapi ianya sangat besar..:)

disebabkan senyuman Baginda, ianya dapat mempengaruhi orang ramai sehingga Baginda dicintai dan disegani kawan, lawan dan lain-lain. 
Saidina Umar pernah bercakap tentang keindahan senyuman Baginda..

" Rasulullah SAW tersenyum dan Baginda adalah orang yang paling bagus giginya.." 
Hadis Ibnu Hibban.

 " Tidak pernah aku melihat seseorang lebih banyak tersenyum daripada Rasulullah SAW." 
Hadis riwayat At-Tirmizi

 

subhanallah..sedangkan Baginda sendiri tidak pernah lokek dengan senyuman, apatah lagi kita ni yang hanyalah umat akhir zaman ni yang sentiasa penuh denga tipudaya dan sifat yang tidak elok..

dengan sebuah senyuman mampu menambah kenalan, yang ada kenalan tambah mengeratkan..yang susah menjadi senang, yang berat menjadi ringan..yang sedih menjadi tenang..yang hodoh menjadi cantik dan banyak lagi boleh kita katakan kan??

serius..bukan susah untuk senyum..ada orang kata, senyum depan cermin akan meningkatkan motivasi diri..tapi jangan lama-lama kang orang anggap 'lain' lak..

konklusinya..errr..banyaknye knklusinye..dah due nihh..

ok..konklusi keduanya, senyum, tak perlu kata apa-apa..tak berbayar dan tak perlu bayar.. FOC!!

 

senyumlah sekiranya ingin orang lain senyum padamu..;)


WORDOFTHEDAY:SENYUM.ITU.INDAH

diluar terlakarnya pelangi redha-Nya..
disini masih mengharap gerimis kasih-Nya..







Wednesday, 21 March 2012

22-03-2012 4.18am emo

aku rasa aku tak layak memikirkannya selagi belum............


!!!!!!!!!!!!!!


ALLAHUAKBAR!! tenangkan hati ku!!!aku harus kuat!


:'(


 

Sunday, 18 March 2012

18-03-2012 8.53pm nada Cinta

salam..
hai..dah habis tengok cite korea selama 3 hari ni?
yang laki dah habiskan minyak motor sambil jalan-jalan??
ikut koranglah ye..yang penting jangan sampai melanggar batas..:)


sebelum apa-apa, aku nak minta para pembaca sedeqahkan al fatihah kepada arwah Zara Eleena yg ditemui mati dengan bapanya di Puchong..dahulu kami pernah berprogram di UKM ..sebelum die grad..arwah seorang yang kental dan frenly walaupun die sorang OKU..tapi, tibe2 dapat berita nya sangat menyayat hati..


 


baiklah..semalam aku ada ke satu tmpt utk urusan medical..
kemudian ada terserempak dengan seorang mat omputih ni..
aku tengok beliau terfinga finga sambil tengok kertas di tangannya..
dia mendekati aku dan bertanya.."do u know how i can reach row-eng??"..
ok..aku agak ternganga ja sebab aku tak pernah dengar sekali pun nma macam tu..
"pardon me sir"..
and die sebut balik nama tu..aku mintak kertas dia sebab aku xfaham sebutan tu..
pastu baca tu anak mata aku hampir tersembul ..nak tergelak besa pun ada..tapi aku tahan..
"oh..sir.its RAWANG..not row-eng..btw u r in rawang actually.."..
"OMG, thats y nobody know where it is because of my pronounciation..am really sorry miss"..


sambil ucap BYE die pun blah.aduuhh...siannya dia..
*ok..sekadar selingan*


entri kali ini aku nak berkongsi tentang realiti segelintir masyarakat..yes..segelintir.mungkin ramai dah tahu..
tapi kalau tahu tapi buat-buat tak tahu tak guna jugak kan..=)
mari saksikan adegan yang hebat ni..


ANNOYING 1#
~ waktu di kedai makan dua minggu yang lalu, (tempat dirahsiakan). depan ni ada 2 orang hamba Allah. Lelaki dan wanita. Tengah beratur nak pesan makanan. Entah macam mana entah duit rm10 yang digenggam waita itu terjatuh ke lantai mozek kedai tersebut. MAKA nak dijadikan cerita, wanita tersebut membongkok nak ambil duit tersebut, ternampaklah susur belakang (sebab pakai baju adik die kot) ..Yang lelaki ni pun nampak dan lihat tanpa berkedip. Wanita ini pulak dengan pantas nya cuba menutup "aurat" wanitanya. takut  takut dipandang insan lain.


 


ANNOYING 2#
~ TAK payah lah pergi jauh-jauh. tengok sahaja kat tepi jalan untuk lihat adegan ni..cuba lihat pasangan "couple" yang menunggang motosikal. MAIN FOCUS kat awek cun yang pakai baju adik..(tak sempat tukar kot, emergency kot). OH NOO..tangan itu cuba beberapa kali menutup aurat belakang yang terdedah itu..kot2 ade orang lain nampak selain pakwe nye..kahkahkah


ME:
nak gelak dulu leh x??hahaha..Kak cik/ kak long ku sayang, dah terang lagi torchlight anda pakai baju adik..habis tu nak kaver macam mana lagi??memang tak boleh pun..tarik sini terdedah sana..tarik sana terdedah sini..apakah??tahu pulak malu nye?? apa kata abang long tu belikan baju "kakak" menggantikan baju "adik tersebut??amacam??deal or deal? (xde pilihan)


ANNOYING 3#
~ pada suatu hari, bertempat di satu pusat perumahan yang banyak rumah. ada seorang si lelaki dan si wanita yang sama-sama menuggang motor dengan penuh romantika. mungkin nak hantar si wanita ni balik agaknya. berbual sekejap...alololo..siap main tampar-tampar lagi..Sebelum beredar , si wanita BERSALAM dan mencium tangan lelaki itu...dan dibalas oleh laki tersebut..tuuutt..


 


ANNOYING 4#
~ oh my ..yang ni rasa da berlambak sangat..tak perlu nak terang panjang bin lebar. pegi sajalah ke mana-mana pasar malam kat Bangi ke atau mana shopping complexx..ke-happening-an manusia kat sane bikin hot  kan?..ada sahaja pemuda pemudi yang buat 'adegan' yg menyakitkan mata.


ME:
aku cuba lah berfikiran positif. Mungkin mereka suami isteri kot.okeh okeh. Tapi kenapa wanita tu sahaja yang naik ke rumah..oo..laki tu ada outstation kot..tapi nampak mcm lain?..ahaha.xpelah..aku dah dapat jawapan.


mungkin mereka tengah try dan praktis sebelum kahwin..biasalah..practice makes perfect..toe's up!! (mata depa)..ala..kan adegan camni dah jadi rutin dan cliche..mungkin dah xsakit mata dah bagi sesetengah pihak..jangan kata pasar..aku naik KTM pun lagi sakit mata..aduhaii..


tapi perasan tak iman kita tersangat lah lemah kerana hati sahaja mampu menegurnya..bukan mulut ataupun fizikal secara umumnya..
Allah..
kadang-kadang kita terfikir.."ha, lantaklah mereka yang akan masuk kubur dan menjawab depan Allah nanti ..bukan aku.."


ye..tapi kita tetap akan ditanya, apa yang kita buat semasa ada maksiat berlaku secara terang-terangan di hadaan kita??tak sempat kita beri alasan, hati akan menjawab dahulu..


begitu juga pada yang membuat maksiat.."biarlah, aku yang akan jawab kat akhirat nanti, jangan risau, aku takkan minta tolong kau"..
memanglah, tapi kalau kubur kau ditaqdirkan Allah sebelah aku, kau menjerit-jerit sebelah aku, tak ke menganggu aku??
"hidup susah mati pun susah"..bak kate apek dalam filem P Ramlee..


faham tak??faham tak? teguran ini untuk diri aku juga..


 


ingat..'ringan-ringan' pun akan menjalar ke arah kelahiran zuriat tak sah..
bukan itu sahaja, penzina juga telah mengharamkan dirinya untuk mendapat bidadari syurga kelak..ish..korang tak nak ke?? (--!)


FI QULUBIHIM MARADHUN FAZAADAHUMULLAHU MARADHA
mksd: Dalam hati mereka ada penyakit, lalu ditambah Allah penyakitnya
(surah AL-BAQARAH ;10)


jadinya, sesiapa yang membenarkan era mudanya dicemri dengan aksi ringan-ringan dan zina ia mampu membenihkan penyakit serius dalam hati. betul tak?


tepuk dada tanya selera..nak zina ke atau nak bidadari syurga? =))


*akak dh nk btunang..pasni mule lah mak bsing kt aku..=_=,


WORDOFTHEDAY:ZINA.PEROSAK.HATI

diluar terlakarnya pelangi redha-Nya..
disini masih mengharap gerimis kasih-Nya..


Thursday, 8 March 2012

09-03-2012 3.38am khatimah berkat

assalamualaikum wbt..ehhe..
full salam aku hr ni kaaan...
who miss me today??you? you? or you?
oh pelisss...stop saying that "i miss u"..penat nak dengar dan balas..
ahha..jangan geleng...xpe2..ku faham psl ego org nih..





haa..talking about ego..susah juga kalau kita ade kawan yg ego die hebat tinggi..
mahunya tak..sume yang org ckap xmhu dengar..
rasanya tak perlu aku cerita panjang kan..tu kalau kawan yang dekat..
kalau terdapat kat Fb/Twitter?blog??
haaa..tu yang paling susah nak admit tuh..


ego dalam FB/Twitter/Blog??
apakah??


xtahu ek?
emm...maksud aku orang yang suke maki hamun/marah2 dan emo kat dalam alam maya ni..
kadang-kadang muke lawa sangat..ayu sleeping..tapi bahasa..nauzubillah..
kadang-kadang mcm xcaye je..
laki pun same gak..muke macam jambatan hampir siap..bahasanya masyaAllah..


sekali lagi..bukan nak menghentam k..


jangan ingat org yang maki hamun, buat sound adalah OHSEMM ek..so false..ahaha..





tapi kalau kita lihat..gejala sosial ni semakin melarat..segaja aku sebut gejala sosial..sebab makin ramai yang terjebak..
aku tak faham jugak manusia macam ni..bila check balik,bukanlah budak-budak pun..dah tua bangka semua dah..
tua bangka ni manusia yang dah boleh fikir baik buruk..ni ape de hal bajet cumil lak maki hamun gitu...
marah kat orang sikit, mulalah maki hamun, mencarut sana sini..menyemak kat TIME LINE orang..
tak bertapis langsung..
ingat orang yang tengok tu suke ke tgk bahasa INDAH korang??
*just super duper annoying*


haih..kalau dekat dengan aku...memang aku PANG sekor-sekor..tangan kanan aku dah gatai dah ni..


puas ke macam tu?sebenarnya lagi menaikkan nafsu amarah dan seterusnya mencetuskan lagi satu tindakan baru ..bukan tu je, maruah anda pun jatuh..degil!


mungkin ada sesetengah orang rasa HOT kalau keluarkan kata amarah sekali dalam dua hari...dah jadi habit kot..


susah nak buang dah..itulah, sapa suruh dok maki hamun orang sangat..entah berapa ramai tengah maki hamun korang yang tengah maki orang lain tu..



(motif angry bird??)


tanyalah kat siapapun, tak ada yang suka punya bila orang yang kaki mencarut , maki hamun segala bagai ini.
apabila anda terlalu superduper  annoying berbanding biasa..manusia secara refleksnya akan UNFREN /UNFOLLOW laman sosial anda..


lepas tu dengan penuh riak, takbur dan ujubnya akan ade yang cakap mcm ni..:


~ "kalau tak suka aku maki hamun kat blog aku ni, jangan gatal nak masuk dan kome, aku xrugi ape lah weh..sakai.."


~"unfollow lah Twitter aku ni..ade aku suruh korang folow??uweekk!!~"


~" huk eleh, setakat ko sorg unfren aku xluak r..member aku ade 4999 lagi tau tak!!piirahh mabukk"


untunglah ade 4999 mmber...*ok, xde kaitan*..


indahnya jawapan mekk..
kalau dengan jawapan itu merasaka anda adalah sorg yang sangat matang dan hebat..itu adalah SALAH!!
terlalu menampakkan ketidakmatangan dalam melahirkan buah fikiran. 


KITA MANUSIA YANG DIJADIKAN SEBAIK-BAIK KEJADIAN OLEH ALLAH SWT. JANGANLAH RENDAHKAN MARTABAT KITA SEBAGAI INSAN..


tak perlulah nak mengutuk, melahirkan umpatan, kata nista berunsur lucah sebab anda sendiri dah tahu apa jawapannya..


kadang-kadang diam itu pun satu suara!!


Ghadhab (pemarah)
~ bererti sifat pemarah, iaitu marah yang bukan pada menyeru kebaikan atau mencegah dari kejahatan.


Dari Abu Hurairah r.a bahawa ada seorang lelaki telah berkata kepada Nabi Muhammad SAW:
Berpesanlah kepadaku, lalu baginda bersabda: Jangan marah. Orang itu mengulangi lagi beberapa kali minta dipesani, maka baginda masih tetap bersabda: Jangan marah. (riwayat Bukhari)


ada dalam hadis at-Tabrani: jangan marah ,nescaya kau akan dapat masuk syurga..


woha!! korang xnak ke masuk syurga..kenapa hilang pertimbangan dan menjatuhkan martabat sendiri..kenapa bagi syaitan peluang bertepuk tangan??


ada 5 jenis marah dalam sepanjang pembacaan aku..kalau ade leh tambah..:)


1- cepat marah..~asal tersilap je terus tarik muke patbelas kaki..mulut terkumat kamit macam mantera sebab marah sangat..


2-marah pertengahan~..ni bulehlah nak pertimbangkan lagi..kalau mntak maaf leh jadi ubatnya kot..kotlahh..


3- marah sederhana~ hihi..harapnya ramai yang dalam kateori ni..sebab marah mcm ni akan terkawal dan bertempat..


4- tida tahu marah~ macam  aku kot..ahhaa..yang ni pun bahaya juga..sebab org mcm ni kalau tbe2 sekali die jadi marah..wooooo..meletupp..tapi baguslahh..


5- marah sokmo..~ni yg jad kes caci maki tuh..hampeh tul..


kita sebagai manusia kenalah pandai mengendalikan nafsu termasuk lah nafsu amarah ni..sebab api kemarahan akan membawa kesan tindakan yang berlainan daripada kebiasaanya..


percakapannya menjadi tak teratur, bahasa kasar habis, suara menajdi kuat, dan banyak lagilah..


ye, memang sabar ade tahapnya..tapi kalau tak cuba bersabar mana nak datangnya sabar tu??daripada langit ke cik akak ??


cuba baca kisah Saidina Ali yang hampir memenggal leher musuhnya tapi xjadi sebab takut pada Allah..hebat sungguh beliau..masyaAllah...!~


bersabarlah sebab bekalan sabar tidak pernah akan habis...:))

tepuk dada tanya rasa..


WORDOFTHEDAY:STOP.CACI.HAMUN

diluar terlakarnya pelangi redha-Nya..
disini masih mengharap gerimis kasih-Nya..