Sunday, 18 March 2012

18-03-2012 8.53pm nada Cinta

salam..
hai..dah habis tengok cite korea selama 3 hari ni?
yang laki dah habiskan minyak motor sambil jalan-jalan??
ikut koranglah ye..yang penting jangan sampai melanggar batas..:)


sebelum apa-apa, aku nak minta para pembaca sedeqahkan al fatihah kepada arwah Zara Eleena yg ditemui mati dengan bapanya di Puchong..dahulu kami pernah berprogram di UKM ..sebelum die grad..arwah seorang yang kental dan frenly walaupun die sorang OKU..tapi, tibe2 dapat berita nya sangat menyayat hati..


 


baiklah..semalam aku ada ke satu tmpt utk urusan medical..
kemudian ada terserempak dengan seorang mat omputih ni..
aku tengok beliau terfinga finga sambil tengok kertas di tangannya..
dia mendekati aku dan bertanya.."do u know how i can reach row-eng??"..
ok..aku agak ternganga ja sebab aku tak pernah dengar sekali pun nma macam tu..
"pardon me sir"..
and die sebut balik nama tu..aku mintak kertas dia sebab aku xfaham sebutan tu..
pastu baca tu anak mata aku hampir tersembul ..nak tergelak besa pun ada..tapi aku tahan..
"oh..sir.its RAWANG..not row-eng..btw u r in rawang actually.."..
"OMG, thats y nobody know where it is because of my pronounciation..am really sorry miss"..


sambil ucap BYE die pun blah.aduuhh...siannya dia..
*ok..sekadar selingan*


entri kali ini aku nak berkongsi tentang realiti segelintir masyarakat..yes..segelintir.mungkin ramai dah tahu..
tapi kalau tahu tapi buat-buat tak tahu tak guna jugak kan..=)
mari saksikan adegan yang hebat ni..


ANNOYING 1#
~ waktu di kedai makan dua minggu yang lalu, (tempat dirahsiakan). depan ni ada 2 orang hamba Allah. Lelaki dan wanita. Tengah beratur nak pesan makanan. Entah macam mana entah duit rm10 yang digenggam waita itu terjatuh ke lantai mozek kedai tersebut. MAKA nak dijadikan cerita, wanita tersebut membongkok nak ambil duit tersebut, ternampaklah susur belakang (sebab pakai baju adik die kot) ..Yang lelaki ni pun nampak dan lihat tanpa berkedip. Wanita ini pulak dengan pantas nya cuba menutup "aurat" wanitanya. takut  takut dipandang insan lain.


 


ANNOYING 2#
~ TAK payah lah pergi jauh-jauh. tengok sahaja kat tepi jalan untuk lihat adegan ni..cuba lihat pasangan "couple" yang menunggang motosikal. MAIN FOCUS kat awek cun yang pakai baju adik..(tak sempat tukar kot, emergency kot). OH NOO..tangan itu cuba beberapa kali menutup aurat belakang yang terdedah itu..kot2 ade orang lain nampak selain pakwe nye..kahkahkah


ME:
nak gelak dulu leh x??hahaha..Kak cik/ kak long ku sayang, dah terang lagi torchlight anda pakai baju adik..habis tu nak kaver macam mana lagi??memang tak boleh pun..tarik sini terdedah sana..tarik sana terdedah sini..apakah??tahu pulak malu nye?? apa kata abang long tu belikan baju "kakak" menggantikan baju "adik tersebut??amacam??deal or deal? (xde pilihan)


ANNOYING 3#
~ pada suatu hari, bertempat di satu pusat perumahan yang banyak rumah. ada seorang si lelaki dan si wanita yang sama-sama menuggang motor dengan penuh romantika. mungkin nak hantar si wanita ni balik agaknya. berbual sekejap...alololo..siap main tampar-tampar lagi..Sebelum beredar , si wanita BERSALAM dan mencium tangan lelaki itu...dan dibalas oleh laki tersebut..tuuutt..


 


ANNOYING 4#
~ oh my ..yang ni rasa da berlambak sangat..tak perlu nak terang panjang bin lebar. pegi sajalah ke mana-mana pasar malam kat Bangi ke atau mana shopping complexx..ke-happening-an manusia kat sane bikin hot  kan?..ada sahaja pemuda pemudi yang buat 'adegan' yg menyakitkan mata.


ME:
aku cuba lah berfikiran positif. Mungkin mereka suami isteri kot.okeh okeh. Tapi kenapa wanita tu sahaja yang naik ke rumah..oo..laki tu ada outstation kot..tapi nampak mcm lain?..ahaha.xpelah..aku dah dapat jawapan.


mungkin mereka tengah try dan praktis sebelum kahwin..biasalah..practice makes perfect..toe's up!! (mata depa)..ala..kan adegan camni dah jadi rutin dan cliche..mungkin dah xsakit mata dah bagi sesetengah pihak..jangan kata pasar..aku naik KTM pun lagi sakit mata..aduhaii..


tapi perasan tak iman kita tersangat lah lemah kerana hati sahaja mampu menegurnya..bukan mulut ataupun fizikal secara umumnya..
Allah..
kadang-kadang kita terfikir.."ha, lantaklah mereka yang akan masuk kubur dan menjawab depan Allah nanti ..bukan aku.."


ye..tapi kita tetap akan ditanya, apa yang kita buat semasa ada maksiat berlaku secara terang-terangan di hadaan kita??tak sempat kita beri alasan, hati akan menjawab dahulu..


begitu juga pada yang membuat maksiat.."biarlah, aku yang akan jawab kat akhirat nanti, jangan risau, aku takkan minta tolong kau"..
memanglah, tapi kalau kubur kau ditaqdirkan Allah sebelah aku, kau menjerit-jerit sebelah aku, tak ke menganggu aku??
"hidup susah mati pun susah"..bak kate apek dalam filem P Ramlee..


faham tak??faham tak? teguran ini untuk diri aku juga..


 


ingat..'ringan-ringan' pun akan menjalar ke arah kelahiran zuriat tak sah..
bukan itu sahaja, penzina juga telah mengharamkan dirinya untuk mendapat bidadari syurga kelak..ish..korang tak nak ke?? (--!)


FI QULUBIHIM MARADHUN FAZAADAHUMULLAHU MARADHA
mksd: Dalam hati mereka ada penyakit, lalu ditambah Allah penyakitnya
(surah AL-BAQARAH ;10)


jadinya, sesiapa yang membenarkan era mudanya dicemri dengan aksi ringan-ringan dan zina ia mampu membenihkan penyakit serius dalam hati. betul tak?


tepuk dada tanya selera..nak zina ke atau nak bidadari syurga? =))


*akak dh nk btunang..pasni mule lah mak bsing kt aku..=_=,


WORDOFTHEDAY:ZINA.PEROSAK.HATI

diluar terlakarnya pelangi redha-Nya..
disini masih mengharap gerimis kasih-Nya..


No comments: