Tuesday, 31 January 2012

01-02-2012 1.19am ANTARA DUA

salam..







bila atas bahu ada tanggungjawab baru terasa satu keberatan yg teramat kan?
walhal sebelum ini kita alpa dengan diri maing-masing...


mulut lak terkunci sbb kdg2 buntu  dgn jalan penyelesaian yg "belum" ada..
sengaja aku mengatakan BELUM ada menggantikan TIDAK ada..


aku yakin dengan kata-kata aku tu..


Allah menjanjikan kita semua dengan jalan yg terbaik buat hamba-Nya..
kenapa perlu menjadikan masalah sebagai satu alasan untuk menjadi alpa dan lemah??


bukankah masalah/ kekangan/ halangan/ujian/dugaan wujud untuk menguatkan diri hamba??


Ujian adalah EKSPRESI cinta ALLAH kepada kita??
wauu..hebatnya Allah..:)


kita ni bukan tuan mahupun tuhan..
kita tak berhak mempersoalkan apa yg terjadi..


cth: ada 5 ekor lembu dalam satu kandang...tapi hanya 3 ekor yg diambil tuannya utk disembelih..
so ape kene mngena??
apa yg cuba dimaksdkan ialah, 3 ekor lembu yg disembelih tu xde hak utk persoalkan "kenapa" die yg disembelih dan bukannya baki 2 ekor trsebut...sebab tuannya berhak untuk membuat keputusan.


kadang2 kita asyik menyebut "husnuzon skitlah dengan kwn"
example: sahabat kita terlambat datang ke temujanji..tapi kita masih mampu bersangka baik yang mungkin dia terlewat kerana ketinggalan bas atau sebagainya...


kenapa tidak kita tanamkan sifat husnuzzon tersebut pd sang PENCIPTA??
susah sangatkah..
tak luak apa pun..


DIA sebaik-baik perancang..







kadang-kadang kita rasa kitalah paling hebat diuji..
belum habis satu ujian, datang lagi ujian yang lain..
waktu tu rasa mengalah. dunia hampir nak runtuh ...semua perasaan ada..
sedangkan saudara Islam yg lain ada yang hampir teruk lagi diuji..
namun lidah mereka masih mengucapkan butir-butir zikir..


KENAPA kita memikirkan kaki kita yang tidak berkasut SEDANGKAN ramai lagi yang tak berkaki?
masya Allah!!
fikirlah balik dosa yang pernah dilakukan disebalik ujian yang datang tu..


kalau diri diuji dengan kesusahan hidup, tetapkanlah hati sebab itulah tandanya Allah rindu untuk mendengar luahan bicara kita sebagai hamba-Nya..


bukan itu sahaja, 
Allah juga nak memelihara kita dari sejta keburukan...
lapangkanlah dada...jadikan redha dan sabar penghuni tetap dalam hati..





"Orang-orang yang beriman itu akan menjadi tenteram hati mereka. Ingatlah dengan mengingati Allah itu hati akan menjadi tenteram."
(Surah Ar-Rad 28)


" Tiadalah terjadi sesuatu bencana itu melainkan  dengan kehendak Allah, dan siapa yang percaya kepada Allah nescaya dipimpin Allah hatinya"
(Surah At-Taghabun:11)


Ilmu dan iman adalah pertahanan hati..
kalaulah pertahanan ni lemah, maka mudah gila musuh-musuh nak masuk dengan sekali rempuhan..
bila musuh-musuh ni mula masuk..
kekayaan mula buat dia tamak..
kekuasaan akan buatkan dia hilang pedoman..
ilmu membuatnya ia ego..
apa yang dimiliki semua serba tak kena..
jiwanya sentiasa resah..


jangan leburkan diri..
jangan memakan diri..
janganlah tersungkur..
yang penting..jangan lupa diri!


allah akan titiskan hujan kepada keadaan yang kemarau panjang,..
itu janji Allah..


rasa-rasanya, ujian kita ni sehebat ujian terhadap rasul dan nabi ke???
 tepuk dada sampai dapat jawapan..





WORDOFTHEDAY:UJIAN.ALLAH.INDAH


diluar terlakar pelangi redha-Nya..
disini masih mengharap gerimis kasih-Nya..


Friday, 27 January 2012

28-01-2012 2.29pm DIPALU

assalamualaikum wbt..

allohaaa my dearies n paling pnting "spesel hi" to......................MYSELF.
*hei..jangan lupe appreciate urself*



adelah lame gile aku xhapdate kat sni..
mnenye nak sempat..
balik umah pn kejap je..
raya cina ke-2 dah terkedek2 naik ktm p ukm smula..
*first time setelah stahun xnek coach ladies..ahaha*

now, im in ukm, ade pkampungan kejohanan silat antarabangsa..
wohhaaa~
ak n mmber sorg ni berkelana tatkala member ber-hepi kat rumahh..
xpela..ade hikmah..
dulu aku naib pengarah protokol je..
kali ni bile jadi pengarah..mata aku terkulat-kulat gak..tapi..must do it guys..

ook lah..
skang ni aku bukok fb je ade je mmber aku upload gamba khwin..
adehh..ramainye dh khwin..alhamdulillah..
ade lak yg dh menimang chya mata yg prtama...wohha~
alhamdulillah..rezeki murah..

mak aku mulelah nak tnye soklan faberet beliau..

dan aku tgk kt fb makin rancak lak mmber yg bercintan ni..
yg over jgn cite la..
hei guys..its not about JELES ke HAPE..not at all!! because im hepi with my life now.. :)

cume feel annoying yg merasakan bhw dia je yg sedang dlamun cinta dlm planet yg bernama bumi ni..
over doo..kemonla..ak rasa bukan aku je rasa cmtuh..
umor korang bukan 13 14 thun...
ni sorg2 dah 21 ke atas dah..

"u, im so in love with u!!"
" b, miss u so muchh..muuuaahhxx"
" this is just for u sayam...<3"
(nak kene lempang 30km per hour?)

wakakakaak..mau tergelak tergulek2 aku..mcm2 bahasa skang ni..
rasa nak block je depa ni..tapi apakan daya..

dah2..mls mau celitaa...


1- JANGANLAH  kau membiarkan kemanisan bercinta dihirup sebelum engkau berkahwin dengan 'si dia'.

2- BERCINTALAH kau dengannya dengan sekadarnya, kelak mungkin 'si dia' mungkin bukan jodoh untukmu.

3- JIKA kau nak berbahagia seumur hidup, tahanlah dirimu untuk berbahagia sebelum kau berhak menjadi milik 'si dia'.

4- JIKA engkau menyintainya, binalah asas perkahwinan dengan tidak melanggar syariat-NYA.

5- KEBAHAGIAAN yang kau lihat sebelum berkahwin hanyalah palsu, yg hakikinya adalah selepas kau diijabkabulkan.

6- JIKALAU engkau inginkan pasangan hidupmu yang terbaik untukmu, maka engkaulah yang patut menjadi yang menjadi terbaik dahulu.

7- MEMBINA  keserasian sebelum berkahwin bukanlah dengan cara ber'dating', cukuplah sekadar engkau tahu apa yang kau perlu tahu.

8- BERCINTALAH untuk mencpai cinta-NYA.

9- JIKA engkau masih belum bercinta, tahanlah dirimu untuk bercinta sehingga yakin cinta tersebut membawamu ke gerbang perkahwinan.

10- JANGAN biarkan nafsumu dengan cinta yang tidak diterima disisi ALLAH, kelak ALLAH akan tarik kebahagiaan darimu atas keriakanmu.

11- INGAT!! cinta terindah adalah cinta pada ALLAH!!!!!!!!! tiada penghujungnya!

 
komen aku:

"dan janganlah kamu mendekati zina. Sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan suau jalan yang buruk"
( Surah Al-Israa:32)

Allah maha Mengetahui..
Allah dah turunkan ayat ni sbb iman manusia yg sememangnya lemah ni ada trun naiknya,,
mungkin arini iman setebal tembok batu..
tapi sok menjadi ag nipis..lebih nipis dpd kulit bawang..

udah2 le tu..
:P



WORDOFTHEDAY:CINTA.KUKUH.IMAN

diluar terlakarnya pelangi redha-Nya..
disini masih mengharap gerimis kasih-Nya.





Monday, 16 January 2012

16-01-2012 5.11pm TAPI LAH SANGAT

asalamualaikum ..
again..Hi to my self..
ahaha..aku da stat bela kucing (bubu) plak kat blog aku nih..ahaha..
sape nak men dgn die..silakan.. :P


ahaha..nape tuh? mke stress nampak habis exam?
ala..rilekslah..exam je pun..bukan suruh carik jodoh pun..ahaha..
errr..ke korang rasa carik jodoh lagik senang?
gatal..


sori for the emoing posting by me ritu..ahahaha..




aku sengaja amik masa dalam 20minit gitu kat fb tadi sebab trnampak fb sorg budak 'bawah umur' kot..
tp budak ukm gak...
hahaha..ntah nape aku rajin lak men-stalk org  td..padahal aku xkenal sgt minah tu.
sebab die penah komen psl tudung yg menutupi dada kat fb satu masa dlu..mmg die xstuju..
katenye panas lah hapelah..watdehal..patutlah..rupanya beliau pn bukan jenis pakai tudung..malah rambut berkarat..
xperlu aku sebut nama nye..


dan aku trtengok gak gamba2 nye kat fb..
alhamdulillah ..comel..tp tulah..mcm beselah..
mulut herot, mata jongang, gigi juling..sume r..
bukan die sorg je..ade ag rmai wanita yg cmtu..
rentetan dari itu, aku tergerak kaki hati nak tulis pasall ni..
*ok, jgn nak wat lawak yg aku tengah 'taip' bukan tulis.tampar laju2 br tau*


emm..alangkah bebalnye jika dalam dunia realiti mngharapkan lelaki ghairah melihat  wanita yang mengupload gambar manja dalam fb.


tapi..tulah sbnrnye realitas nye..fenomena "memuja diri sendiri" especially anak2 gadis Melayu Islam..
depa ni ske sgt upload gmbr peribadi ke dlm fb utk ditatap oleh org ramai..
pergh..lagi best bile de plak makhluk Allah lain duk komen puji gambar2 beliau tu..


"wah, cantiknyew awak"
"comelnyewww"
"subhanallah , cantiknya bidadari dunia ni"


berbkalkan wajah yg ayu / potongan badan yg memikat, yang dikurniakan Allah, dorang tau yg ramai "friends" especially lelaki akan seronok tatap gambar tu..
lagi2 kalau dapat "like" kat gmbr tu kan..kan..kan..??
so, apa impaknya??
mestilah rasa bangga diri dengan kecantikan fizikalnya yg xkekal lama tuh..
jadi ni bg BOOSTER kat depa utk mengupload lbh byk ag gambar kat fb nuhh..(mngkn yg lebih "dare-ing atau mengikat memikat)







fenomena PDS ataupun pemujaan diri sendiri asalnye aktiviti suke2 je tapi lame2 jadi habit..
padahal dorg skit pn xsedar bahaya yang sedang menjenguk diri dorang..
gambar2 yg diuplod secara bebas kt fb tu manjadi tatapan bagi lelaki gila seks, miang, mata keranjang dengan stalker yg keje full time dorang menyelongkar blog/ fb perempuan n lihat foto tu utk cuci mata n naikkan nafsu mereka.. *ni bukan 18sx ok..ni kebenaran*


ade ag yg lebih teruk n jijiq dpd semua tu..majoriti laki mata keranjang nih berkerbarangkalian besar akan guna gmbr cntik, seksi dan manja perempuan melayu Islam yg telah dicuri sebagai bahan rangsangan utk ber"seronok" dan memuaskan nafsu sendiri..xperlulah aku nak terangkan kat sini lak kan..


bayangkan betapa dijadikan murahnya dan hinanya harga diri anak gadis dalam gmbr tu..bagi laki mcm tuh, pakaian seksi tak semestinya perlu, wajah yg comel /lawa/pndangan menggoda pn udah ckup membuatkn mereka berfantasi liar...waaawww...


.........................................................TAPI??


kesilapan #1


- pergi sekolah mmg bertudung (sbb tu mmg praturannya), tmpat keje pn bertudung, mmg kebanyakan time die pkai tudung..TAPI bila dlm bilik mmglah xpakai tudung, ..bile boring2 die g amik kamera digital.kamera hp, "snap" gambar sndri yg xpakai tudung., lepas tu upload dlm FB/Blog..kalau dlm album online die, dgn sngaja r die dh bg prbandingan prcuma gmbr die pakai tudung dan tak bertudung, mana yg lebih lawak..belum lagi yg buat mulut2 seksi/herot tuh..



(kan?)


kesilapan #2


- Allah mmg dh bg die ni muka yg lawa..susuk tubuh lak alhamdulillah cntik.. rezeki yg halal utk suaminya yg sah satu hr nnti..(bukan utk ditayangkan).. TAPI..mntang2 die tahu die perempuan lawa dan die perasan ramai laki tgk die..ahaha..mulalah tu nak jadi GEDIK nak menunjuk2 tarikan kecntikan dan KEWANITAANNYA supaya laki leih mnt nak nengok die..berani lettu pakai baju sendat, jeans sendat, fesyen MUSLIMAH yg peliks, + gaya posing yg memautkan..ape lagi..tekan uplod lah bebeh...kn??


kesilapan #3


- muka yg comel Allah bg kat die ni..ramai laki mmg terpesona dgn hiasan duniawi nih..pakaian tak sendt pun/xseksi  TAPI masalahnye suka "snap" gambar sndri n sekali lagi tekan uplod supaya org tgk gmbr beliau..kahkahkah..memang menyenangkan keje laki miang lah depa nih..







kesilapan #4


- wanita ni lehlah dikategorikan as hipokrotas..bertudung sbb nak g sekolah dan tempat kerja je..TAPI..bile kua berjalan, bukak tudung. legging yg kaler mcm kulit sndri, baju nampak lurah, pergi clubbing, parti liar..and again...snap the pictures and haplod daaa... "eh..i blum dpt hidayah lagilah nak pakai tudung mudung nii.." wtdehal..


kesilapan #5


- laki n wanita yg dah kahwin sudah halal pegang2 / peluk2..itu mmg diakui..TAPI..byk kes suami isteri berposing dlm keadaan manja bermesraan, pakaian isteri tersayang lak sendat/ketat/jarang/buka arat dalam baju persandingan.pastu amik gambaq..jadi tatapan utk dri sndri dan kuarga terdekat mmglah ok...
tapi de juga pasangan yg gatai menguplod gambar romantis mreka itu dlm FB/Blog..kalau isteri alim alhamdulillah mungkin slmt..insyaallah..tpi yg baju kain satin, sendat.jarang..aduhaii..sedihnya hak sndri jadi tatapan bagi si fantasi liar nihh...







kalau berbalik pd Islam, ternyata melarang wanita2 Islam bermegah2 dengan daya tarikan seksual dan kecantikan yg mereka ada. Allah mmberikan ni'mat kecntkn wajah / tubuh bdn kpd wanita sbg ujian kpd nafsu laki dan wanita..sebab ianya hanya layak dini'mati oleh yg halal kepadanya..


"sesungguhnya wanita itu adalah aurat, setiap kali mereka keluar, syaitan akan memperhatikannya."
(Riwayat Bazzar dan At-Tarmizi)


byk lagi dalil pasal aurat wanita ni...


aku hrp termasuk diri aku ni xmnjadi mngsa golongan cmni....sbb wanita lah laki mnjadi miang..ahaha..
wallahu a'alam..
aku hnye cite apa yg aku rs...
xde unsur utk malukan sape2..cume tergerak utk berkongsi..
maafkan aku kalau bahasa yg digunakan tampak kasar..
tapi kalau itu boleh menjadikan kta semua lebih baik..apa salahnya..
kalau ade yg  terguris saye mohon ampun dan maaf.. =) 





(ni lagi comellaaaaa..ko mampu??ahhaha)


jgn biarkan diri anda diselubungi dosa..:)


p/s: credit pic : google.com/image


WORDOFTHEDAY: AURAT.ITU.WAJIB

diluar terlakarnya pelangi redha-Nya..
disini masih mengharap gerimis kasih-Nya..


Saturday, 14 January 2012

14-01-2012 3.33pm lanGkah perjuangan

: . Sebesar-besar dosa adalah dosa yang dilakukan ketika kita rasa berdosa melakukannya : . -Imam Ghazali-


Allah..
selepas terbaca ayat ni hati aku rs mcm hancur..
mengenangkan dosa yg aku pernah wat dahulu..
dimana aku sgt berdoa kini supaya tidak jatuh dlm jurang dalam yang sama..
:'(


cinta..
perasaan itu mmg indah..bagi yg meni'matinya..
namun disebalik keindahan itu tersemat beribu sakit, perit dan pedih..


ALLAH..
pada mulanya..aku nampak semuanya indah..
rasa mcm terlalu indah..seolah-olah dunia  milik aku..
tiada siapa yang berhak mengacau keindahan ini...
betul..cinta telah membutakan mataku..
sampai tidak nampak apa yg sedang aku hadapi..:'(


Namun..
hanya dengan selangkah yg silap, aku tergelincir daripada puncak sehingga jatuh ke tempat paling hina, bawah..
namun tatkala aku berada aku sedar aku telah membuat kesilapan!!
disitulah kebodohan aku terserlah..
aku tahu ianya berdosa, namun aku tetap melakukannya...
bukankah bodoh namanya!!


wah..tidak hairanlah aku jatuh sampai begitu sekali..
ye..sangat sakit yang bukan kepalang..
tinta hati sering kali menjadi rapuh dalam langkah..
orang kata, kita perlukan pengalaman utk mengetahui spy mana yg benar dan salah..
bagi aku..kadang-kadang hati perlu diketuk supaya tidak terselesa dengan satu keadaan..
memang ada hikmah apa yang Allah berikan padaku..
kerana aku sedang bangkit semula..sebagai insan yg baru..
ALHAMDULILLAH.. :')


hatta demikian, 
hati ini masih berparut walaupun luka itu disembuhkan dek masa dan kekuatan yg Allah beri..
aku tidak mahu hati berparut ini kembali bernanah dan seterusnya berdarah kembali!
 ada yang tidak ada dihati ini..namun dijiwa hampa..
ku bertemu sang adam di simpang hidup..
namun rupanya2 ia telah 'menghilangkan" aku..


aku lebih rela berada dalam sepiMu..
Tuhan. berikan aku cinta..namun aku lebih mendambakan cinta-Mu..brbanding cinta manusiawi..:'(


aku tidak merindukannya!!!Demi Allah tidak!
aku hanya masih menyesali kesilapan aku!!aku ingatkan cintaku yang dahulu hanya utk nya..
namun terjangka sangkaan aku meleset..:'(
Alhamdulillah..:))


aku berhak bahagia ya Allah..
aku tahu..Kau merancang yg lebih baik pada aku..
namun hati ini masih sesal dan segan terhadap-Mu..


betul..kenangan sememangnya membunuh..
namun biarlah ianya membunuh kenangan tersebut..bukannya imanku, kepercayaanku, kekuatanku terhada-Mu!
ingin sekali aku memadamkan memori pahit dan beracun tersebut dari hidupku..
tapi..biarlah ianya menjadi sumber ingatanku, dan ketabahanku yang perlu aku pupuk dalam diri..


Allah..Allahu Rabbi..
aku masih tersentap setiap kali melihat ayat tersebut..::::
masih wujud kesakitan dan kesesalan~


sekiranya kita cinta pada manusia,
tidak semestinya cinta itu berbalas,
namun jika kita cinta pada yg Esa, 
nescaya ianya tidak ada penghujungnya!!


aku bersenandung dalam doanya..
aku berlindung dalam kekuatan-Nya..
badai mula menghempas lenaku..
aku bertafakur sejenak dalam mindaku..
angin lembah menghiris airmata..
erotik ketenangan mula menawan puncak diri..
lakaran pelangi menyejukkan pipi..
sambil tergeletek dalam khilaf..


walau garisan sudut masih merobek balutan hati,
walaupun tumbang dek lembayung ribut,
walaupun tempang dek salju kabut,
hatiku masih milik Allah..
jiwaku masih tertambat kasih-Nya..
naluriku masih berunsurkan wahyu-Nya..


Allahu Rabbi..
berat hati utk menerima..
berat lagi utk memikulnya..
namun semakin berat ujian-Mu..
semakin sayang Kau pada hamba-Mu yg hina ini..


nukilan:habibah 14/01/2012


Allah..
terimalah aku ya Allah..
terimalah..:'(


berikan aku setitik KEKUATAN utk berjuang pada jalan-MU ..utk bangkit semula daripada sangkar impian, daripada sangkar hati yg tak pernah melintang dan sejajar ...


ALLAHU AKBAR!!





*maaf entry over-emo dan...emo*
*maaf klu ade yg xfhm puisi tu*


WORDOFTHEDAY:DIRI.GELUMANG.DOSA

diluar terlakarnya pelangi redha-Nya...
disini masih mengharap gerimis kasih-Nya..
(=_=,,)||

Thursday, 12 January 2012

12-01-2011 5.40pm Titik Ajaib

salam...





hai to my cadburies sweety pie sume n not forget to my self!!
rasa dh lme gak xsinggah kat teratak ni..ehhe..
abih dh asyik g perpustakaan je..celah mana nak singgah sni..
*salahkan org len lak ko ni cik bibah oii.eheh*


semalam abih exam yg sgt menstresskan tu..
mne nye tak..bukak2 aku dh gelak sorang2 kat dewan exam yg besaq tu..nasib aku xguling2 je..
ahhhaa..sabo jelah..tp Alhamdulillah..Allah masih mmberikan aku dn sahabat2 kemudahan..




trngn nak wat entry psl tudung ni..bkn tudung saji la deyy..
cara2 pakai tudung mcm hana tajima..


emmm..bukan tu tajuknye..
tapi...seronoknye tanpa bertudung...
tu pun bukan...


ape ekk.. emm..
:
:
:
:
:
SEBAB MENGAPA PEREMPUAN BERTUDUNG LEBIH BAIK..



1- tuntutan agama
 * puteri Rasulullah kemudian menanyakan apa yang dilihat ayahandanya. "Aku lihat ada perempuan digantung rambutnya, otaknya mendidih. Aku lihat perempuan igantung lidahnya, tangannya diikat ke belakang dan timah cair dituangkan ke dalam tengkoraknya.


Fatimah Az-Zahra kemudian menanyakan mengapa mereka disiksa seperti itu,? Rasulullah menjawab, "Wahai putriku, adapun mereka yang tergantung rambutnya hingga otaknya mendidih adalah wanita yang tidak menutup rambutnya sehingga terlihat oleh laki-laki yang bukan muhrimnya.


komen aku: ya Allah..baru denga aku rs senak perut..korang hengat cntik pmpuan yg xpkai tudung??tengkork die..muka mcm nauzubillah pastu ingt hot..tolonglah muslimah skalian..Allah dh jnjikan azab pd yg masih xttup aurat..:'(


2- mengurangkan dosa
 * Sehelai rambut yg korng dok tayang kat public especially kat kaum adam xdpt pahala tau..kalau sorg laki yg korang tayang (contoh kat buayafren (s) korang) satu dosala korang dapat, abih  kalau 10 org satu hari???kalau 100??kalau 10000??
tahu x korang ade berapa ribu helai rambut korang??tahukah korang berapa rebu laki yg korang hadap setiap hr??


komen aku: kalau rmbut karat wtpe..tp xbermaksd rambut itam ikal mayang leh lak tau..jgn salah interpret...:)


3- Lebih pintar dan tenang.
 * kepala yg dilindungi tudung akan lbh selesa, cuaca panas dapat dilindungi mllui pmakaian tudung. kepala yang sihat dan selesa akan mndrong kelancaran perjalanan darah di otak, otak akan dapat berfikir dgn cepat dan baik. 


komen aku: kan?ehhee..ce tengok amalina Che bakri..ehhe..pandainye beliau..:)..mne de pnas pkai tudung, pnas kat akhirat ag truk tau..:P


4- tidak membazir
 * xyahlah korang pening2 nak pikir cara nak jg rmbut spy tak terbakar dgn matahari kat lua..buang masa nak luruskan rmbut, warnakan rmbut pastu beli macam2 shampoo, pewarna o ke saloon..perghh..bazir kan amalan syaitan..ehhe


komen aku: dahlah bukak aurat ( 1 dosa), nak tuka lak kejadian Allah (1 dosa), tunjuk pd org len (1 +1+1+1.....) nauzubillah..




5- Lebih sopan/manis
 * Lebih dpd 98% laki mengakui wanita bertudung nampak lebih sopan dan manis .


komen aku: korang de value added sebenarnye hehhe...perghh..ak yg pmpuan pn ske tgk pmpuan pkai tudung..lau laki knpemlah lagiiiiii.


6- Rambut tahan lama/sihat
 * Fakta: Rambutan yg terdedah kepada sinaran UV akan merosakkan rambut. Walaupun anda memakai ntah hape2 pnye shampowo pelindung, hakikatnya syampowoo itu sendiri mengandungi bahan kimia yg merosakkan...(euwwwuu)


komen aku: nk cari pelindung sgt, carilah tudung, pelindung terbaeeekkk... *toes up*


7- Menjadikan diri anda "MAHAL"
 * wanita bertudung umpama epal yg sedang masak ranum atas pokok  tapi sukar dicapai sebab kedudukannya di puncak pokok berbanding epal-epal lain..:)


komen aku: sangat stuju..sebab org akan hormati anda sebagai sorg pmpuan yg bertudung. ;)


bagi yang dah terbuka hati dan terima hidayah dari Allah, alhamdulillah dn teruskanlah istiqamah..
sebab setiap amalan yg korang buat tp yg wajib sprti tutup aurat, maka semua amalannya akan ditolak..
mngkn  jadi negatif gak kan??hmmm..
tudung ni lak..ade ciri2 nye..


 
dan janganlah wanita2 itu memperlihatkan perhiasannya melainkan yg zahir dan hendaklah memakai tudung yg menutup kepala sehingga atas dada-dada mereka, (31: AN-Nur)



"Wahai Nabi, Suruhlah isteri2mu dan anak prempuanmu serta prempuan2 yg beriman supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup sluruh tubuhnya (sms mereka keluar); cara yg demikian lbh ssuai utk merreka dikenal (sbg prmpuan yg baik2) maka dgn itu mereka tak diganggu. Dan ingatlah ALLAH adalah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani."

Saidina 'Aisyah r. a apabila mlihat prmpuan yg pakai tudung yg ipis, beliau akan menyuruhnya memakai yg tebal dan berkata :
: Tudung adalah yg menutupi kulit dan rambut:



dan byk ag yg korang leh google utk kefhaman dan praktik juge.. =)



ade beza antara BALUT AURAT dengan TUTUP AURAT!!
faham tu dulu..
*prngtn utk dri jugak*


-knp skit kpala ni..dh 3 ari brturut..(=_=,,)||





WORDOFTHEDAY:TUDUNG.AURAT.AKHIRAT

diluar terlakarnya pelangi redha-Nya..
disini masih mengharap gerimis kasih-Nya..