Thursday, 12 January 2012

12-01-2011 5.40pm Titik Ajaib

salam...





hai to my cadburies sweety pie sume n not forget to my self!!
rasa dh lme gak xsinggah kat teratak ni..ehhe..
abih dh asyik g perpustakaan je..celah mana nak singgah sni..
*salahkan org len lak ko ni cik bibah oii.eheh*


semalam abih exam yg sgt menstresskan tu..
mne nye tak..bukak2 aku dh gelak sorang2 kat dewan exam yg besaq tu..nasib aku xguling2 je..
ahhhaa..sabo jelah..tp Alhamdulillah..Allah masih mmberikan aku dn sahabat2 kemudahan..




trngn nak wat entry psl tudung ni..bkn tudung saji la deyy..
cara2 pakai tudung mcm hana tajima..


emmm..bukan tu tajuknye..
tapi...seronoknye tanpa bertudung...
tu pun bukan...


ape ekk.. emm..
:
:
:
:
:
SEBAB MENGAPA PEREMPUAN BERTUDUNG LEBIH BAIK..



1- tuntutan agama
 * puteri Rasulullah kemudian menanyakan apa yang dilihat ayahandanya. "Aku lihat ada perempuan digantung rambutnya, otaknya mendidih. Aku lihat perempuan igantung lidahnya, tangannya diikat ke belakang dan timah cair dituangkan ke dalam tengkoraknya.


Fatimah Az-Zahra kemudian menanyakan mengapa mereka disiksa seperti itu,? Rasulullah menjawab, "Wahai putriku, adapun mereka yang tergantung rambutnya hingga otaknya mendidih adalah wanita yang tidak menutup rambutnya sehingga terlihat oleh laki-laki yang bukan muhrimnya.


komen aku: ya Allah..baru denga aku rs senak perut..korang hengat cntik pmpuan yg xpkai tudung??tengkork die..muka mcm nauzubillah pastu ingt hot..tolonglah muslimah skalian..Allah dh jnjikan azab pd yg masih xttup aurat..:'(


2- mengurangkan dosa
 * Sehelai rambut yg korng dok tayang kat public especially kat kaum adam xdpt pahala tau..kalau sorg laki yg korang tayang (contoh kat buayafren (s) korang) satu dosala korang dapat, abih  kalau 10 org satu hari???kalau 100??kalau 10000??
tahu x korang ade berapa ribu helai rambut korang??tahukah korang berapa rebu laki yg korang hadap setiap hr??


komen aku: kalau rmbut karat wtpe..tp xbermaksd rambut itam ikal mayang leh lak tau..jgn salah interpret...:)


3- Lebih pintar dan tenang.
 * kepala yg dilindungi tudung akan lbh selesa, cuaca panas dapat dilindungi mllui pmakaian tudung. kepala yang sihat dan selesa akan mndrong kelancaran perjalanan darah di otak, otak akan dapat berfikir dgn cepat dan baik. 


komen aku: kan?ehhee..ce tengok amalina Che bakri..ehhe..pandainye beliau..:)..mne de pnas pkai tudung, pnas kat akhirat ag truk tau..:P


4- tidak membazir
 * xyahlah korang pening2 nak pikir cara nak jg rmbut spy tak terbakar dgn matahari kat lua..buang masa nak luruskan rmbut, warnakan rmbut pastu beli macam2 shampoo, pewarna o ke saloon..perghh..bazir kan amalan syaitan..ehhe


komen aku: dahlah bukak aurat ( 1 dosa), nak tuka lak kejadian Allah (1 dosa), tunjuk pd org len (1 +1+1+1.....) nauzubillah..




5- Lebih sopan/manis
 * Lebih dpd 98% laki mengakui wanita bertudung nampak lebih sopan dan manis .


komen aku: korang de value added sebenarnye hehhe...perghh..ak yg pmpuan pn ske tgk pmpuan pkai tudung..lau laki knpemlah lagiiiiii.


6- Rambut tahan lama/sihat
 * Fakta: Rambutan yg terdedah kepada sinaran UV akan merosakkan rambut. Walaupun anda memakai ntah hape2 pnye shampowo pelindung, hakikatnya syampowoo itu sendiri mengandungi bahan kimia yg merosakkan...(euwwwuu)


komen aku: nk cari pelindung sgt, carilah tudung, pelindung terbaeeekkk... *toes up*


7- Menjadikan diri anda "MAHAL"
 * wanita bertudung umpama epal yg sedang masak ranum atas pokok  tapi sukar dicapai sebab kedudukannya di puncak pokok berbanding epal-epal lain..:)


komen aku: sangat stuju..sebab org akan hormati anda sebagai sorg pmpuan yg bertudung. ;)


bagi yang dah terbuka hati dan terima hidayah dari Allah, alhamdulillah dn teruskanlah istiqamah..
sebab setiap amalan yg korang buat tp yg wajib sprti tutup aurat, maka semua amalannya akan ditolak..
mngkn  jadi negatif gak kan??hmmm..
tudung ni lak..ade ciri2 nye..


 
dan janganlah wanita2 itu memperlihatkan perhiasannya melainkan yg zahir dan hendaklah memakai tudung yg menutup kepala sehingga atas dada-dada mereka, (31: AN-Nur)



"Wahai Nabi, Suruhlah isteri2mu dan anak prempuanmu serta prempuan2 yg beriman supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup sluruh tubuhnya (sms mereka keluar); cara yg demikian lbh ssuai utk merreka dikenal (sbg prmpuan yg baik2) maka dgn itu mereka tak diganggu. Dan ingatlah ALLAH adalah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani."

Saidina 'Aisyah r. a apabila mlihat prmpuan yg pakai tudung yg ipis, beliau akan menyuruhnya memakai yg tebal dan berkata :
: Tudung adalah yg menutupi kulit dan rambut:



dan byk ag yg korang leh google utk kefhaman dan praktik juge.. =)



ade beza antara BALUT AURAT dengan TUTUP AURAT!!
faham tu dulu..
*prngtn utk dri jugak*


-knp skit kpala ni..dh 3 ari brturut..(=_=,,)||





WORDOFTHEDAY:TUDUNG.AURAT.AKHIRAT

diluar terlakarnya pelangi redha-Nya..
disini masih mengharap gerimis kasih-Nya..












No comments: