Friday, 24 February 2012

25-02-2012 3.07am DOWNLOAD IMAN


SALLY: beb...ko pernah tak terfikir satu bndalah x??

MIA: mendenye ko ni?

SALLY: Hmmm...aku ni dahlah tak sempurna tutup aurat..

MIA: ko jnganle ckp cmtu..aku ni pun same juge..kire ko ade geng lah..ahahaha

SALLY: aku serius ni weh, aku ni kadang-kadang..pakai baju tangan pendek..tudung pakai camtu-camtu aje..tak pakai anak tudung, tak pakai stokin, ..aku risau lah .. bukan kadang-kadang..macam selalu pun ade..

MIA: hmmm..kirenye kau nak ckp yg ko dah xselesa lah ni..ke nak pakai lagi seksi.. *senyum sinis*

SALLY: ko ni..bukanlah..hmm..aku teringin nak berubah sebenarnya..tapi..aku risau sangat orang tak boleh terima aku punya perubahan nanti..ala..ko kan tahu perangai geng kita..FASHIONABLE..

MIA: ok2..back to serius..kalau ko betul-betul nak berubah, go ahead..aku faham sebenarnya apa yang ko cakap tu..memang tanggungjawab kita tutup aurat..lagi2 kite ni pompuan..tapi..ape kate kau dulu berubah. aku tak dapat HIDAYAH lagi lah..orang kate tak smpai seru..hehe

SALLY: ala ..beb..aku bukan nak bagi ceramah kat ko..tapi aku pernah terpikir camni tau..konon-kononnya lah kan kita pegi jalan-jalan kat pasar ke..kat mall ke dalam keadaan tak tutup aurat..nak dijadikan..dah tertulis ajal kite waktu tu..kot-kot tibe2 accident ke..atau kemalangan ke..(eh..same kan tu....) atau ape2 jelah..aku takut aku tak sempat mengucap and mati dalam keadaan macam ni..sebab ritu aku ade bace kat FB, ustaz mane ntah aku ckp aku xingat.. 
" perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang, yang cenderung kepada perbuatan maksiat dan mencenderungkan orang lai kepada perbuatan maksiat, rambutnya sebesar punuk unta. mereka ini tidak boleh masuk syurga serta tidak dapat akan mencium bau syurga., padahal bau syurga itu tercium sejauh perjalanan demikian dan demikian" (Riwayat Muslim)

MIA: hamboi..gile r ko ni..dengan hadis sekali ko bg aku...

SALLY: aku cume bg bukti je..kau janganlah salah faham lak..aku bukan nak jadi ustazah..wehh..kalau nak tunggu hidayah..memang takkan datang free-free..kita yang kene cari hidayah tu..aku rasa kite memang patut berubah lah start sekarang..macam kite nak duit lah..kite keje baru dapat duit..xdenye tibe2 duit tu jatuh dari langit..

MIA: *diam*

SALLY: aku takut hidayah atau pun yang aku dan kau rasa sekarang ni, cume datang sekali je..rugilah kalau kita tak sambut seruan ni..kalau lepas ni xdtg lagi?? ="(

MIA: aku pun rasa macam tu gak, cuma aku tak reti nak start camne..

SALLY: ha..apa kate kita start dgn stop pakai baju tgn pendek, seluar ketat gile niha..then, kita cube pakai tudung yang tak jarang and tutup dada..pastu nnti step by step kita pakai stokin lak...amacam??

MIA: ko ni kadang-kadang ade otak juga ek..ahah..gurau je..aku suke sangat dengan cadangan kau tu..aku setuju..insyaALLAH..mudah-mudahan kita mampu berubah..pastu nanti lehlah kita tarik member lain lak..kan? :)


SALLY: ehh..eh..ko pun ade otak lah weh..baru aku sedar..ahaha..gurau je beb..insyaAllah, kalau kita tulung agama ALLAH, insyaallah ALLAH akan tolong kita..aminnn..permudahkanlah kami ya ALLAH!..jangan sampai kami tak berubah kerana mencari redha manusia..

------------------------------------------------

ha..ape pendapatan korang pasal ceghite ni??
bagi aku pompuan tutup aurat sangatlah OHSEEEMMM!~
sebab xde alasan utk tak tutup aurat..nak kate panas. malaysia ni xdelah mcm kat afrika nuhaaa..

BELUM SAMPAI SERU: padahal seruan tutup aurat telah lengkap diturunkan 1400 tahun lepas..ntah ape jenis seruan ag die tggu ntah..seruan dari kubur ke cik kak? (n_n)

GATAL KEPALA BILA PAKAI TUDUNG: bkn ko mmg gatal ke?ahaha..dah malas nak syampu rambut, salahkan tudung..gatal mulut..

NAK PAKAI MACAM MANA LAGI??:  ni orang letak aqal dia sebagai standard. bukan al -Quran dan as-Sunnah..kalau letak aqal manusia sebagai standard, baik xyah pakai ape2..seni kate kaaaaan.. *otak kat tapak kaki kut*

DOSA MASING-MASING, KUBUR LAIN- LAIN:  masalahnya nnti kalau hang nak masuk kuboq, orang lain jugak yang kena mandikan, kapankan, solatkan dan tanamkan..kalau mampu buatlah semua tu sendiri..aku nak tengok..

BELUM BERSEDIA: zaman Nabi SAW, setelah turunnya ayat penutupan aurat, para muslimah DENGAN SEGERA mengambil kain-kain yangada untuk menutup kepala mereka. Ini menunjukkan mereka adalah golongan yang BERSEGRA MELAKSANAKAN SYARIAT!

"Sesungguhnya wanita itu adalah aurat, setiap kali mereka keluar syaitan akan memerhatikannya"
(Riwayat Bazzar dan at-Tirmizi)



sounds harsh..but thats the truth!! come on girls..why not all of us be THE UNUSUAL, EXTRAORDINARY,INCREDIBLY, EXOTIC, SUPERNORMAL by being the best muslimah!!!

*ingat senang ke nak cari sinonim nih..fiuhh*

maafkan saya.. (n_n)//

WORDOFTHEDAY:AURAT.ITU.WAJIB.

diluar terlakarnya pelangi redha-Nya..
disini masih mengharap gerimis kasih-Nya..

Sunday, 19 February 2012

20-02-2012 2.43am semangaT Pokok

salam my faboulusly superliciously frend-omite..
abaikan..haha


lame xmengelap teratak ni..
asyik lap tingkap umah je smggu ni..
lap  motor..
lap kaki..
haishh..



cuti ni aku g kua dg sorg yg aku sgt syg..ihik..malu lah nak sebut nama....
seronok sgt..=)
rasa nak senyum sampai ke anak rambut sebelah telinga..
kenangan tu akan aku pahatkan dengan tukul kayu sampai bila2..
kitoerg melintas jalan pun pegang tangan..makan sama-sama..
rasa mcm inilah saat bahagia yg aku sgt iginkan..
dah lama aku ingin keluar bersama die..
tapi..baru hr ni dapat peluang..
;)


main boling sama-sama..
ish....xde kate2 dah..
tapi masa naik eskelator tu lagi best...
die dok pegang tgn aku...*malu*


tapi masalah nya ialah..MAK AKU NI TRAUMA NAK NAIK ESKELATOR..
duhaiii..pnyelah lame mak ak pegang tgn aku..tp xnek2 gak..ahahhaa...
last2 aku gigih mncari tangga utk beliau...kt dlm mall tu lak duk carik lift...aku ni klau naik lif mmg rasa sakit pale..ahaha..
err..yelah..mak aku..xkan mak jiran sebelah rumah mak long die pnye anak  lak..


kua dengan mak ni lgi enak rasanya dpd kua dgn laki yg ajnabi..:P





ok2...aku ade wat satu analisis ni..*lah sgt*


ada beberapa jenis org yang berkaitan dgn sifat maaf ni..


1- MUDAH UCAP MAAF, TAPI TAK MAKSUDKANNYA
~mmg kita tak mampu utk ukur keikhlasan seseorg sbb bnda tu abstrak..tp ak ckp ni skdr utk prngatan dri sndri..
lidah die ni sng sgt ckp maaf..tersinggul skit ke, ape ke..
tp lepas je die mtak maaf, org tu pusing arah lain dan buat muke ni.. ( >_<)
takpun mencebikkan bibir yang xseksi tuhh,,,
nice huh??


2-MUDAH UCAP MAAF DAN MAKSUDKANNYA
~ haa..this one sgt susah kite nak jmpe kan? bukan takat nak jmpe tapi nak bertembung pun payah..
mungkin daripada 100 orang adalah sorang due..tu pun lau bernasib baik..
sekali lagi...bukan nak ukur keikhlasan ke ape..
tapi ni cepat terasa bahawa dia yang bersalah..dan mungkin jugak masa die minta maaf die mengalirkan airmata atau tereaksi muka yang sedih dan membimbangkan..
(bab ikhlas atau x no komen k)


3-SUKAR MEMAAFKAN TAPI TIDAK MEMAKSUDKANNYA
~emm..aku rase de je kwn2 sekolah aku yg cmni..mulut je kate xnak maafkan lah, dendam lah..hapelahhh..tapi sebenrnya dlm ht tu xdelah mrah atau dendam pun..saje nak bikin show kottt..hhahha..ke bajet "HOT"..hahhaa..value urself..(nilai diri sndri)..*rusak b.i


4-SUKAR MEMAAFKAN DAN MEMAKSUDKANNYA
~fiuuhh!! yang ni mmg susah dan mgkn kite pun takut nak carik pasal dgn die..kalau "tercarik" pasal xtau lak aku.. ade je org cmni sbnrnye..mgkn ade sbb nape die snggup jd cmni..but org cmni mmg shrusnya belajar memaafkan dan apatah lagi utk meminta maaf..ego tinggi kot...:) ..kdg2 siap pakej maki hamun skali..ahha
bagi aku..ego seseorang itu hanya leh dipecahkan org tu sendri..
biasanya ayat fofular golongan ni ialah " DO I CARE??"  ataupun dlm bhasa Kosovo nya "ada aku kisah??"


5- MUDAH MEMAAFKAN DAN MUDAH MEMINTA MAAF
~ wohha...! ni pun satu kategori yg sgt hebat ..subhanallah..alangkah indahnya ada sifat cmni kan..yg pntg ikhlas..


6- SUKAR BERI MAAF DAN MEMINTA MAAF
~yang ni aku rs xtau nak komen ape..hidup pun mcm xde makne je..adeh..so poor of u dear..
semoga Allah bukakan/lembutkan hati org cmni..ni ego tahap aku pun xtau nak letak mana..ahaha




Wahai 'Uqbah, mahukah engkau aku beritahu akhlak penghuni dunia dan akhirat yang paling mulia? Iaitu, menyambung silaturrahim dengan  orang yang memutuskannya, memberi kepada orang yang tidak mahu dan tidak pernah memberimu, memaafkan orang yang pernah menzalimi dan menganiayamu"


(Hadis Riwayat Hakim)


indahnya sifat pemaaf ini..
bisanya kita susah nak maafkan orang sebab psikologi kita yang telah tertambat dengan perasaan dan ego..
bukankah Allah ade printahkan untuk memberi maaf sebelum diminta maaf?
salah satu cara yg baik adalah memaafkan smua orang sebelum tidur..manalah tahu esok kita takkan mungkin bernafas lagi??


siapalah kita utk tidak memberi maaf..
sedangkan Allah adalah Yang Maha Pengampun lagi mengasihani..
besar sangatkah kita ni smpai melebihi Allah??!


kita tersalah menulis sewaktu menulis di sebuah warkah kertas, kesalahan itu pun kita padam dengan alat pemadam. dengan apa pun kita menghapusnya, tentu akan meninggalkan kesan, bahkan mungkin kertas itu menjadi robek!


tapi..utk lebih bersih dan rapi, kertas yang terdapat kesalahan tulisan itu diganti saja dengan lembaran yang baru..
samalah juga dengan MAAF ini..maaf umpama menghapus kesalahan kertas..sedangkan berlapang dada umpama mengganti dengan lembaran baru..
hebatkan ALLAH?


FORGIVENESS IS NOT SOMETHING WE DO FOR OTHER PEOPLE...WE DO IT FOR OURSELVES -TO GET WELL AND MOVE ON!!

*org kate org yg susah nak maafkan n minta maaf de masalah hati..korg ade ke?*


WORDOFTHEDAY:DATING.MAAF.INDAH

diluar terlakarnya pelangi redha-Nya...
disini masih mengharap gerimis kasih-Nya..


Saturday, 4 February 2012

05-02-2012 2.38am Lawak Kampus

salam my cadbury sekalian..
ape..vochelle??oh jangan nak buat lawak disini..ni bukan lawak kampus online ok..


sok adalah majlis penutupan Taming sari..allah...
cuak giler aku...
bukan ape..takut ade kekeliruan...ade kekacauan yang berlaku..
yelah..event besar..takut ade ape2 kang buruk lak nama UKM..
allah..permudahkanlah urusanku..
sekarang ni kire mcm do or die r ni..ahaha'





petang tadi aku curi masa aku g lawat sorang sahabat kat hospital putrajaya..
Farhan Ismail..eksiden minggu lepas..
nsb bek UKM ni dekat dgn putrajaya tuh..
aku sgt excited dan eager to see him..
even xlama aku kenal die..but still my frend..
dalam 2minggu ni aku sangat merintih dalam hati utk pergi jenguk dia...xtahu kenapa..
alhamdulillah ...pada saat2 akhir ku nak balik ni Allah bagi aku peluang..


sampai je aku kat sana..
aku tengok paan tak sedarkan diri..ayahnya sedang dudukkan dia..
tapi dengar je suara kiteorg..die terus je  bukak mata walaupun xmampu..
SUBHANALLAH!!
bertakung airmata aku..kwn2 aku pun..aku cuba tahan supaya tak menangis depan member2 dan dia..
die dah mcm orang lain..
mata xmmpu nak buka, tak leh bcakap sebab rahangnye hancur dan baru sahaja dibedah..batuk yang teruk...ALLAH..


aku lambai pada dia..aku tak tahu die cam aku atau tak sebab kami pakai penutup mulut..
aku hanya mampu berselawat utknya dan baca Ya Latiif utknya seberapa kali yang banyak...
tapi sewaktu kami menadah tangan utknya..airmata aku mengalir tak berhenti..begitu juga yang mengetuai bacaan doa..(piee)
hati aku rasa sakit sangat..
i know he got other good buddies..
muhasabah aku seketika ketika melawat dia..
rasa bersyukur terhadap ni'mat yang Allah dah berikan..
n while im doing this entry, im crying..i dont want to wipe this tears..
i want to feel wat u facing paan.. :'( ...wajahnya masih terbayang depan mata aku ni..
berat mata memandang berat lagi bahu memikul..


walaupun die tak mampu..die tetap mengangkat tangannya utk mengaminkan bacaan doa..
Allah!~ berikanlah die kesembuhan..
Berikanlah semula cahaya keceriaan semula diwajahnya dan keluarganya..
muka ibu dan ayahnya sangat sedih tapi disembunyikan dengan senyuman..


paan memandang kami..senyum pun xleh..
tapi dari gayanya die sangat gembira dengan kedatangan kami..


alhamdulillah!~ Syafakillah!! Allah akan membalas perbuatan orang yang menjadikan kamu mcm tu paan..we miss u..we all missing u.. pendekar cicak!!!!! :'')) bangun dan panggillah  aku serikandi biawak!!
:')





---------------------------------------------------


susah ek bile de tanggungjawab ni..
sebelum nak comment ce tengok diri sendiri dulu..
jangan anggap diri dah sempurna..
look annoying when u say like u r the best n other people was useless..
u say one word bad things to other..others will thousand bad things about u..
yeah..i know, u will say  "do I care"?
yes..that's really shown who u r..
funny right?
laugh to ur self please..



YA Allah..i will do..SLOWLY but SURELY!!
bimbinglah hati ini Ya Dzal Jalalil wal Iqram~




WORDOFTHEDAY:PENING.PAAN.CERMIN

diluar terlakarnya pelangi redha-Nya..
disini masih mengharap gerimis kasih-Nya..