Thursday, 22 March 2012

23-03-2012 4.29am Pusaran Air

assalamualaikum..

 

lama gak aku tak menapak ke sini ek..
mungkin sebab kasut aku dah haus kot..
*ok.xde kaitan*..

sahabat aku cakap aku tak terfokus dalam buat tesis..
emm..leh aku angguk tanda betul..tapi sebabnya bukan pasal UKP..tapi pasal..emm..abaikan..

'alololo..senyumlah sikit..janganlah masham2'..
'amboii..lebo nye senyum arini..cecah smpai ke ubun-ubun'..
' fewwit..senyum jeke?'

haaa..ade orang suka samakan sengih dengan senyum,,
padahal lain..sengih ni macam nak xnak je laa..utk sedapkan hati kawan-kawan yg wat lawak tapi tak lawak ke..hik3..

ni lah kate2 yang kite selalu dengar kan??
tapi penah dengar tak pasal senyuman??
ada orang pernah cakap..senyum tu biarlah simetri.. kalau 2 cm kat belah kanan, 2 cm jugaklah sebelah kiri..
kalau 7cm belah kanan, 7 cm jugak lah belah kiri..
gunelah pembaris untuk ukur lau nak tau simetri ke tak...jangan wat..nanti orang anggap 'lain' lak..

tapi ade pulak orang yang senyum macam hidup menyusahkan mati tak mahu.. *sengaja tuka*

4cm kanan, 2 cm kiri..haa.nampak x ketidakikhlasannye disana..
memang kita tak leh ukur ikhlas tu camna..tapi dari tindak tanduk dia kita leh tahu kaan..
entah nape susah sangat nak senyum..senyum bukannya kene bayar pun..nak kata kena bayar cukai ke ape tak pulak..dalam perlembagaan persekutuan pun tak ada..

 
(pe korang buat kat sini nih)

Jenis-Jenis Senyum.

1- Senyum Bajet Cute
~ senyuman jenis ni biasanya dimiliki org yang berlagak diva kah..tak pun yang selalu dibuat oleh orang yang kerap termalu-malu bila diusik oleh kutu jalanan. naikkan pipi kembung dengan mengecilkan luas bukaan mulut! there it is..hahah

2- Senyuman Duck Face.
~hahaha..rasanya bendalah ni sume org dah tahu..paling menyakitkan kepala bila tengok ada member sendiri duk amik gambar ala-ala mulut itik..ada 8 gambar dalam satu album dorang, yang ironisisme hiperbiolanye, lapan-lapan gambar tu adelah duck face nye !!!! quack..quackk..~

3- Senyuman Hati Girang
~ haiii senangnya dalam hatiii...*nada lagu P.Ramlee.*...haha..mksdnya bila die senyum sebaris penuh gigi dia leh kita nampak..penuh semangat...kita tengah down ke ape tengok senyuman tu rasa bersemangat je kaaann..

4- Senyuman Manis macam aku
~ uhuk..uhuk..*batuk*..yelah..sebab terasa kan..:)..takyalah korang buat muka tak puas hati tu kat sini..

 

5- Senyuman sinis
~ perghh..yang ni paling menikam qalbu nih..kadang rasa lebih baik dia tak cakap apa-apa daripada buat senyuman nih..haha...biasanya orang pakai ni bila tak puas hati dalam diam ..2 cm ke kiri 4.5cm kekanan..

6- Senyum Manja..
~ 'ayang....nak makan nasi char kuey tiaw tak..." tanya suami pada bini nye...
bininye pun jawab.. 'naaaaak abg..hik3'..kan manje tuuu...*only for husband n wife*

 

7- Senyuman menggoda
~ yang susah nak bayang..dia menggoda sambil buat muka cencorot kot..err...cencorot tu menggoda ke???...*tepuk dahi*

8- Senyuman Makanan Segera
~haaa..yang ni kan dia dah ade sign board, yang ada tanda pangkah untuk senyum tak ikhlas dan senyum paling lebar tu die tanda rait..haa..yang tulah..betullah tu..

9- Senyum kambing..
~bukan kambing yang senyum ye tan sri sekalian..tapi senyuman ni biasa digunakan dalam surat khabar..:P

 
(xde niat nak kate sape).haha


konklusinya, senyum itu sedeqah..
||
||
||
||
||
||
||
|| 
 dan sebenarnya JENIS senyuman ni sume hanyalah ciptaan manusia,..
senyuman itu adalah satu ciptaan indah Allah SWT , malah senyuman juga adalah kuntuman indah yang sentiasa dipersembahkan Rasulullah SAW... *haa..ko mampu buat ayat cmni*?

ada beberapa benda menarik dalam diri Baginda ni yang jarang sangat orang sebut kan iaitu pasal senyumannya..mungkin ianya nampak kecil tapi ianya sangat besar..:)

disebabkan senyuman Baginda, ianya dapat mempengaruhi orang ramai sehingga Baginda dicintai dan disegani kawan, lawan dan lain-lain. 
Saidina Umar pernah bercakap tentang keindahan senyuman Baginda..

" Rasulullah SAW tersenyum dan Baginda adalah orang yang paling bagus giginya.." 
Hadis Ibnu Hibban.

 " Tidak pernah aku melihat seseorang lebih banyak tersenyum daripada Rasulullah SAW." 
Hadis riwayat At-Tirmizi

 

subhanallah..sedangkan Baginda sendiri tidak pernah lokek dengan senyuman, apatah lagi kita ni yang hanyalah umat akhir zaman ni yang sentiasa penuh denga tipudaya dan sifat yang tidak elok..

dengan sebuah senyuman mampu menambah kenalan, yang ada kenalan tambah mengeratkan..yang susah menjadi senang, yang berat menjadi ringan..yang sedih menjadi tenang..yang hodoh menjadi cantik dan banyak lagi boleh kita katakan kan??

serius..bukan susah untuk senyum..ada orang kata, senyum depan cermin akan meningkatkan motivasi diri..tapi jangan lama-lama kang orang anggap 'lain' lak..

konklusinya..errr..banyaknye knklusinye..dah due nihh..

ok..konklusi keduanya, senyum, tak perlu kata apa-apa..tak berbayar dan tak perlu bayar.. FOC!!

 

senyumlah sekiranya ingin orang lain senyum padamu..;)


WORDOFTHEDAY:SENYUM.ITU.INDAH

diluar terlakarnya pelangi redha-Nya..
disini masih mengharap gerimis kasih-Nya..







No comments: