Wednesday, 8 August 2012

08-08-2012 11.09pm basket Robbin

Assalamualaikum?
Yuhuuuuuu..ade orang x?
mak aih..beratnya mulut nak jawab Salam..
mulalah tu nak buat muka..

pergh...



aku rasa xyah tulis pun dah tau ape benda nihh...
sanggup betul beratur demi makanan yang cepat cair..haha
gile lah..
memang aku tahu eskrem tu mahal..
100gram= RM5
jadi, oleh kerana aku gile eskrem maka kene 700-800 gram..
bile kalkulet, 
700x RM5 = RM35???
what theee miaw..

duit tu aku leh beli 35 batang eskrem paddle pop dengan harga seringgit sebatang...bleh makan sebulan 5 hari..
makan sampai kua air mate sebab muak..ahha

haaa...talking about the eye water..errr..betul ke..
terjemahan uncle google kate air mate..

sume orang akan menangis..

menangis meraung, menangis senyap, menangis dalam hati, menangis sebab gembira, menangis sebab sedih, menangis sebab terasa down/ hina, menangis sebab tersentuh, menangis sebab ikut-ikut orang, menangis sebab pura-pura (munafik) mahupun menangis sebab carik perhatian..

bai, tak gentle lah menangis..
jangan ikutkan sangat emosi..
nanti bertambah lemah..

habis kenapa masa lahir-lahir dulu yakni kua je dari perut mak tak sengih atau gelak besar?? kenapa menangis kalau kate tak gentle..?
*tutup mulut ternganga tu*




ada beberapa kebaikan bila kita menangis sebab sememangnya Allah dah beri fitrah emosi pd manusia ni..

i-  Membantu penglihatan

++ eye water ni mmg dapat membantu penglihatan seseorang, jd bukan je mate tu sendiri.. cairan yang kua dpd eye water dapat mencegah dehidrasi pada membran mata yang boleh buat penglihatan jadi kabur.

ii- Membunuh Kulat..err.Bakteria.. (sorry, dulu aliran akaun)
++  tak payah ubat eye moist, cukuplah airmata berfungsi sebagai antibakteria. Dalam eye water ni ada satu cairan yang disebut degan lisozom (saya aliran akaun sekali lagi) yg dapat membunuh sekitar 90-95% bakteria yang tertinggal dari keyboard pc, tangga, bersin dan tempat2 yg ada bakteria hanya dalam msa 5 minit.
jadi setiap kali pas menghadap komputer sila menangis.

iii- Meningkatkan Mood

++  orang yang menangis boleh turunkan paras stress sebab dengan menangis, mood akan terangkat kembali. eye water yang dihasilkan hasil dari menangis sebab emosi mengandungi 24% protein albumin (maaf, saya aliran akaun) yang berguna dalam meregulasikan sistem metabolisme tubuh jika nak dibandingkan dgn eyewater yang dihasilkan dpd iritasi mata. 
kepada warga  yg nak buat tesis: sila nangis ye, sebab leh hilangkan stress. woha!~

iv-   Kurangkan stressss

++  cmne ek menangis ni kurangkan stress? ye lah, eyewater ni ternyata mengeluarkan hormon stress  yang ada dlm tubuh ( endorphin leucin-enkaphalin dan prolactin) *sambil lap skrin lappy sbb tersembur mouthwater*. Selain itu, eyewater ni juga boleh melawan penyakit yang disebabkan stress seperti hypertension!!! 

v- Melegakan Perasaan.

++ walaupun kita sedang bercengkerama dengan pelbagai masalah, dugaan tapi biasanya lepas menangis biasanya akan ade perasaan lega. sistem badan macam otak dan jantung akan jadi lancar. oleh itu menangis akan buat seseorang tu merasa lebih tenteram dan lega. 


(hancur hatiku melihat dikau menangis..;(

fiuhh..walau macam mana pun..boleh menangis, tapi jangan sampai meratapi atau terjejas kesihatan..
sebab termasuk dalam golongan menzalimi diri sendiri..
*nasihat utk diri*

 Telah bersabda Rasulullah SAW:
Ya Allah, anugerahilah kepada kami dua buah mata yang menangis kerana takut kepada-Mu, sebelum tidak ditemunya airmata.

Jikalau belum mampu untuk menangis, belajarlah untuk mula menangis atau bermulalah dengan berpura-pura menangis..




# Berapa kali kita pernah menangis teringat Allah dan dosa kita..?#


WORDOFTHEDAY:MENANGIS.DEMI.DIRI

diluar terlakarnya gerimis kasih-Nya..
disini masih mengharap pelangi redha-Nya..

6 comments:

Anonymous said...

Allahurabbi..terbaekk kak..
nak jatuh eye water saya tgok kucing tu punya eye water..heh~

~anisaad~

TINTA GERIMIS said...

=)..
tulah..gmbr tu mencengkam qalbu..haihh~
=)..
teruskn mmbaca ^^

Anonymous said...

menangis ni de kebaikkannya kan..
tp lau beriya sgt menangis pun xguna jgk...
kang habis sume air dalam badan keluar camtu je...
rugi kan...
wakakakakka...
pe2 pun mmg hebat la budak2 aliran akaun...
-peace-
=..=

TINTA GERIMIS said...

sape anonymous ni ye..:)
hahaha...menarik teori tu..tp bialah mngis utk kebaikan dri..bkn utk mnzzalimi ye... ^^

Anonymous said...

sy bkn sape2...
cukup la awak tau yg saya minat bace hasil penulisan awak..
tp skrg ramai je kan yg menangis sbb putus cinta...
pe pndangan awak psl org yg kapel ni?
*OOT*

TINTA GERIMIS said...

menangis sbb ptus cnta? :)
mnangus sbb mahukan kkuatan, rasa insaf xmngapa..
kapel xde dlm istilah Islam..hanya mngundang fitnah / kepada zina... ^^