Monday, 2 January 2012

03-01-2011 5.28am dusun Durian

salam..
guys..hows my cutie new-ie baby blog??simple kan?haha
alaa..xpayah jwb pn xpe..lau jwb pn k xamik pedulik..hew-hew-hew *nak cekik hidup2*


feuuwww...a lot of couple tgh study nmpknye..ahha..study ke abang??ehhe
study laa..study.study..ahahha..
yang nak amik exam jap  n starting from today..tahniahlah yee..semoga bjaya..;)
ckp org..aku ni exam starts 4hb ni..dah ulangkaji ke mek oiii?? xtrasa.xtrasa.






wahh..dua tiga empat lima *stat dah* rini kecoh dan bergegar tentang kes di UPSI dan adam adli kan??
errr...ke ade yang xtau ni..
ni msti sikap tak PEDULISME korang tnggi ni kan  kan kan??
lagi2 kalau korg mahasiswa tp xtau ape2..xpelah..mmg terbaik r korang..produk Unibersiti yang PURE dan COLD!! toe's up again!!!


aku sbnrnye dlu jnis anti-tahu pasal ni sume..smpai satu saat aku rs aku ptt amik tau psl ni..ak kene amik tau sume ni..teliti sape yang betul dan salah~


shbt2..:) mahasiswa bukan sekadar belajar dalam bilik kuliah , balik, bukak facebook, utube dan tido..bukak minda, bukak hati..lihat apa yang berlaku sekeliling..sepatutnya anda yang malu sebab keberanian dan inginkan kebebasan tidak ada pada diri anda..kalau tak tahu jangan bercakap..takut terbukak keaiban anda sendiri..silakan berada dibawah tempurung..tapi jangan dengki dengan orang yang diluar tempurung tu. SEKIAN. =)
salam berjuang!



salah satu status aku kemarin..yup i mean it!!ak panas ht dengan status sesetengah MAHASISWA
 "wei..lau nk bpolitk xyah kt sinilaaa'
"mak bapak suro g U balaja bukan pulitik'
"buang masa je sume ni"


ak rasa lau nak cite psal ni..mmg xpuas aku mnaip..
ap yang aku tahu, perjuangan demi kebenaran..dan pejuang2 ni mmpunyai jiwa kental yang YA ALLAH...tuhan je tau..
pada satu detik yang sama..hati ni rasa cemburu sbb keberanian cmtu belum ada  dlm dri aku!


tapi kalau ak sndri xtanamkan xgne gak..takkan aku nk tggu ianya jatuh dpd langit ataupun dpd aras 4 blok aku ni.. *ok.xlawak*


again..sesi sharing mensharing with me *lantaklah stetmen*
ok..kali ni ak xbuat lwk..




dpd kajian aku *kononnya* ade beberapa lesson yang perlu diajaq oleh bapak kat anak laki die..
kenapa anak laki??
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
sebab bukan anak pmpuan..ahahha *spe xgelak aku cabut rambut die selai2*


alaaa.dah aku dpt ni je..cube jgn kufur ni'mat..haishhh,,,


(",) haip..jangan sesekali gaduh sbb berebut pmpuan(",)
- mmg sorg laki shrsnya brtnggungjawab utk melindungi pmpuan  sbb laki begitu adalah laki sjati*oh my hero*..laki sjati xtertakluk pd bdn ketul2..senyuman 3 inci senget kekiri..pakai bj ketat nmpk muscle..x..x...jgn slah tanggapan k..tapi prlindungan ni kenela pd temptnye..cthlah kan..kalau sorg wanita ni ade mslh, tanpa pmpuan ni mnta die kene lndungi..tp jgn over lak..tapi klau stkt nak berebut GF/ Makwe xyahlaaaa...jum wat keje len yang jauh ag berpekdahnyeee..bunga bukan sekor..kumbang bukan sekuntum..errrrr...*abaikan*


(",) jgn pukul wanita!!! nehiiii.. (",)
-haaaa..ni paling aku pntang sbnrnye..haishh...*urut dada*..mntang2 ade tnaga lbh skit nak over the limit lak..sorg laki yg sebenar takkan pukul wanita dan die bjaya kwl prasaan die.. ingat! sekali kita pukul wanita akan hilang khrmatan sbg laki..errr kita??? *cepat lupekan*  kalau dah mrh sgt t, g dptkan ktnngan kat luar..kan Allah da sdiakan alam smulajadi yg indah bg tatapan penyedap qalbu??
jgn nak hayun2 tgn kt pmpuan ok..dorang kaum yg lemah *mata berkaca* errr...dorag??arghhh biala!!




(",) Jangan tkut pada bini (",)
haaaa..kat sni ramai sllu salah kan??kalau dah jd ketua kuarga, jgn takut pada isteri tapi HORMAT bini ..kan ke len due konsep tu??nak aku terjemah ke??xyahlah kan..sebab aku bukan kamus dewan bahasa dan pustaka bergerak..=) hormat isteri jadilah laki yang baik, takut isteri jadilah laki dayus yang baik..


(",) brani buat kptsan (",)
- fewwiitt..ehhe..laki berhak buat kptsan trutamanya soal kuarga ..tapi yg masuk aqallah..jgn biarkan org lua mncampuri hal keluarga, kalau stkt nak bg pndpt bguslah tapi kptsan sume dlm tangan anda..


(",) berdiam diri seketika adalah lebih baik (",)
-kalau tbe2 laki temui jln bntu utk slsaikan satu mslh trutamanya dgn bini, lagi baik berdiam diri sekejap..kalau isteri tgh membebel panjang, biarkan depa dengan dunianya, diamkan diri utk elakkan kekusutan lebih teruk..tp jgn diam smpai bile2 lak..overrr.. DIAM ITU PUN SATU SUARA kan??hheehhe






(",) rajin /bertanggungjawab (",)
- sengaja aku masukkan keduanya dlm satu kategori yg dipisahkan oleh tanda (/)..laki kenalah rajin cr rezki yang halal utk bagi anak bini makan..lau x, xkanlah nak makan batu yang direbus selama 16 jam supaya lembut dan dimasak kurma??*sorry hiperbola sgt*... pmpuan takkan mmpu utk hidup degan laki yang pemalas dn mnyusahkan org lain..seorang laki yang hebattt akan sntiasa memikul tnggungjawab dengan baik !!


(",) jaga agama (",)
- haa...ni pn satu konsep PENTING  jugak ni..skali ag aku xnak jd kamus bergerak..ehhe..banyak laki kat lua tu PANDAI agama kan??blaja timang tinggi-tinggi..mcm2 kitab..tapi brapa keping yang JAGA agamanya???jaga ahli keluarganya dr mlakukan maksiat ( xttup aurat, bergaul bebas dan zina) ?? suami mmbimbing isterinya..jadilah imam yang terbaik buat dirinya..


berpeluh kaki aku dibuatnya..penat nak pikir ayat..ahaha
byk ag sbnrnye..ni antara yang paling sng nak ingat...lain ayah lainlah cr pengajarannya kan..
ada ayah yang ajar secara langsung, ada juga ayah yang ter ajar secara tak langsung..
*jgn ckp xde lgsg, pentipu*


Nabi Muhammad SAW, bersabda:


tiga golongan yang Allah tidak akan melihat (bermakna tiada bantuan dari dikenakan azab mereka di hari kiamat: SI penderhaka kepada ibu bapa. si perempuan yang menyerupai lelaki dan si lelaki DAYUS ,
(hadis Riwayat Ahmad)


Kitab Faidhul Qadir:


Seolah-olah takrif dayus itu membawa erti kehinaan (kepada si lelaki) sehingga apabila ia melihat kemungkaran dilakukan oleh isteri dan ahli keluarganya ia tidak mengubahnya. (3/327)


nak yang mcm tu ke ataupun yang mcm ni ? -------> sori xde anak panah ke bawah..ahhaa..


"barang siapa yang mati dibunuh kerana mempertahankan ahli keluarganya, maka ia adalah mati syahid" (riwayat Ahmad)


*hadis2 ni aku rujuk zaharuddin.net*


so..ape kptsan??mmg xde org yang smpurna kan??tapi apa salahnya cuba utk mnjadi smpurna??smpurna tak jatuh dpd langit!! kcuali kita yang mncarinya..
jadi..tepuk dada................................sampai sakit.. =)






WORDOFTHEDAY:WE.ALL.ADAM

diluar terlakarnya pelangi redha-Nya..
disini masih mengharap gerimis kasih-Nya

(m_m)//

______________________________________________________________
ya Allah..kuatkanlah diriku atas perubahan ku ini!!!

No comments: